Μεταναστευτικό- Δύο προγράμματα: Επιστροφή στις χώρες τους και ενσωμάτωση

Τι ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

Μεταναστευτικό

Ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, ανακοίνωσε δύο προγράμματα. Το πρώτο πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί σε μια τριετία, είναι της επιστροφής 16.000 μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες τους. Είναι αυτοί που δεν πρόκειται να πάρουν πολιτικό άσυλο. Θα τους δοθούν κίνητρα, 500 ευρώ στον καθένα, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια λειτουργίας επιχείρησης και θα τους δώσουν τις πρώτες προμήθειες για τις επιχειρήσεις που θα στήσουν στις χώρες τους.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την ενσωμάτωση των νόμιμων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα. Θα παρακολουθήσουν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα, θα κάνουν φροντιστήρια για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και θα τους βοηθήσουν να βρουν σπίτι στην Ελλάδα και θα τους καταβάλλουν ενοίκια έξι μηνών, αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία που μένουν σήμερα.

Μέχρι τώρα οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι 12.000. Στα νέα καμπ σε Κόρινθο, Νέα Καβάλα και Καραβόμυλο που δεν λειτουργεί ακόμη, συνολικής χωρητικότητας 4.000, θα μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους (θα μένουν περίπου ένα μήνα). Λόγω γραφειοκρατίας η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μη απορρόφηση κονδυλίων, 4.000 προσφυγόπουλα, δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στήριξε πλήρως την Κυβέρνηση στο θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για απονομή ασύλου, για την αποσυμφόρηση των νησιών και για την πλήρη εφαρμογή από πλευράς Ελλάδος, της ευρωτουρκικής συμφωνίας, την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως και θα πρέπει η ΕΕ να φροντίσει να την εφαρμόσει πλήρως και η Τουρκία.

του Γιάννη Ευσταθίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top