Έγγραφο- φωτιά: Οι πιλότοι είχαν προειδοποιήσει για τα καλώδια στον Πόρο

Η επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων Πτήσεων είχε προειδοποιήσει από το 2018

Φως στην υπόθεση της μοιραίας πτώσης του ελικοπτέρου μεταξύ Πόρου και Γαλατά, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων, θα ρίξει η έρευνα των εμπειρογνωμόνων.  Τραγική ειρωνεία είναι ότι  η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων είχε προειδοποιήσει από το 2018 για τον κίνδυνο δυστυχημάτων στην περιοχή. 

Στο βίντεο ντοκουμέντο βλέπετε ότι η τραγωδία έγινε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. 

Το Αγκούστα Α109 απογειώνεται από τον Γαλατά. Παίρνει στροφή και ύψος προς τη θάλασσα.  Ξαφνικά ακούγεται έκρηξη και βγαίνει καπνός. Το ελικόπτερο έχει πέσει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Όλα έγιναν σε 24 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που απογειώθηκε. Στη συνέχεια, πέφτει στη θάλασσα, παρασύροντας στον θάνατο τους τρεις επιβαίνοντες. Τον χειριστή Nίκο Καρυστινό, πατέρα τριών παιδιών, τον Ρώσο επιχειρηματία Μιχαήλ Αμπραμόβ και τον συμπατριώτη του, Ντάβελ Ακόλιν.

Δυστύχημα Πόρος: Γνωστός επιχειρηματίας ο ένας από τους δύο Ρώσους

Πόρος: Ποιες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα-Ερευνώνται τα αίτια της πτώσης

Πόρος: Αυτός είναι ο άτυχος Έλληνας χειριστής του ελικοπτέρου

Η εικόνα του ελικοπτέρου σοκάρει. Τα πάντα έχουν διαλυθεί. Έχει μείνει μόνο η άτρακτος. Τα συντρίμμια έχουν μεταφερθεί σε ειδικό φυλασσόμενο χώρο στον Γαλατά.

Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ειδικοί είναι ένα. Πού οφείλεται η τραγωδία; Σε μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος;

«Τίποτα δεν αποκλείεται. Μήπως υπήρχε κάποιο πρόβλημα μηχανικής εμπλοκής ή απεμπλοκής του κύριου στροφίου; Μήπως λειτουργούσε το ένα και δε λειτουργούσε το άλλο που έδινε κατεύθυνση; Δεν υπάκουσε; Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Ο πιλότος ήταν πολύ έμπειρος και προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία» εξηγεί ο μηχανικός αεροσκαφών, Στάθης Πέκιας.

Η τελευταία του selfie με ένα μικρό κορίτσι

Ο πιλότος ήξερε καλά την περιοχή και γνώριζε, όπως όλα δείχνουν, ότι υπήρχαν καλώδια της ΔΕΗ. Λίγο πριν απογειωθεί συνομιλούσε με μια οικογένεια  και δε χάλασε μάλιστα το χατίρι σ’ ένα μικρό κορίτσι να βγάλουν selfie. Ήταν η τελευταία φωτογραφία. Τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία. 

«Δεν υπάρχει ελικοδρόμιο και ως εκ τούτου οι εταιρίες το χρησιμοποιούσαν με δική τους ευθύνη» λέει ο δήμαρχος Τροιζηνίας- Μεθάνων, Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Έγγραφο- φωτιά: Οι πιλότοι είχαν προειδοποιήσει για τα καλώδια

Το έγγραφο που στάλθηκε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο δυστυχήματος παρουσίασε η Τασούλα Παπανικολάου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR. Το έγγραφο στάλθηκε σε τέσσερις φορείς πριν από 16 μήνες. Το θέμα είναι τι έγινε με αυτό το έγγραφο, ποιοι το παρέλαβαν και τι έκαναν γιατί εκ του δυσάρεστου αποτελέσματος φαίνεται ότι έμεινε σε κάποιο συρτάρι.

Και η επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων είχε προειδοποιήσει από το 2018 για τον κίνδυνο με τα καλώδια της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις 11 Μαΐου ο τότε πρόεδρος, Αθανάσιος Μπένης, έστειλε έγγραφο σε τέσσερις φορείς  ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, Υπ. Μεταφορών και Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ανέφερε ότι τα καλώδια ήταν μόλις 80 με 100 μέτρα από το έδαφος και ότι υπήρχε πιθανότητα να προσκρούσει ελικόπτερο. Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε ληφθεί παρά τις προειδοποιήσεις κανένα μέτρο.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top