Φωτιά στον Υμηττό: «Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα»

Με ντουντούκες ειδοποιούνταν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Αστυνομικοί με περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στην περιοχή του Υμηττού, λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκκένωση της περιοχής και οι κάτοικοι να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, αλλά δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο της φωτιάς, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις. Εκφράζεται ωστόσο αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί σύντομα. Η φωτιά έφτασε στις κεραίες, όπου προξένησε μικρές ζημιές σε υλικά έξω από το χώρο.

«Βγείτε όλοι έξω»

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι αστυνομικοί με ντουντούκες καλούσαν από τα περιπολικά τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να απομακρυνθεί από την περιοχής. 

«Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα μας φώναζας», αναφέρει ένας κάτοικος της περιοχής.  Όπως λέει, τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Εμείς βγήκαμε έξω, κατεβήκαμε και φύγαμε προς τη λεωφόρο Λαυρίου. Το σπίτι μας δεν έπαθε κάποια ζημιά».

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται οι καταγγελίες των κατοίκων της Παιανίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα

Η φωτιά ξέσπασε κοντά στην οδό Σερρών και πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις. Αμέσως διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κατεχάκη από το ύψος της οδού Πίνδου έως και το στρατόπεδο Σακετά, όπως επίσης και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή. 

 

 

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στην Παιανία, ενώ, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Π. Φιλίππου στον ΑΝΤ1, δύο σπίτια κάηκαν, ενώ κάποια υπέστησαν ζημιές στους εξωτερικούς χώρους. 

Χαρδαλιάς: «Ακαριαία η κινητοποίηση των αρχών. Οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα»

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της φωτιάς στον Υμηττό ήταν ακαριαία. 

«Η κινητοποίηση ήταν ακαριαία. Ήταν μία απόδειξη ότι το κράτος είναι εδώ. Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι. Ενεργοποιήσαμε πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων. Ηταν υποδειγματική η κινητοποίηση. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα, έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ακόμα πως οι φλόγες έφταναν τα είκοσι μέτρα και ήταν μόλις 40 μέτρα από κατοικίες και πως η ακαριαία κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν καταλυτική για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις κατοικίες τους που απειλούνταν από τη φωτιά. 

Όσο για το γιατί δεν εστάλη μήνυμα μέσω της Γραμμής Έκτακτης Ανάγκης 112, ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» είπε πως τα μηνύματα μέσω του 112 στέλνονται σε ακραίες καταστάσεις και στην περίπτωση του Υμηττού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθεί ο κόσμος.

«Η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δε θα δημιουργούσαμε πανικό στον κόσμο στις 04:00 το πρωί. Από τη στιγμή που παρακολουθούσαμε από κοντά, πρώτα γίνονται όλα όσα πρέπει κι αν για οποιοδήποτε λόγο φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, τότε ενεργοποιείται το 112», τόνισε.

Κάτοικος: «Ακούσαμε εκρήξεις»

Κάτοικος της Παιανίας, ο οποίος μίλησε εστον ΑΝΤ1, είπε πως τουλάχιστον πέντε σπίτια έχουν καεί στο σημείο, όπου ξεκίνησε η φωτιά και ότι ακούγονταν εκρήξεις. 

«Με το που ξέσπασε η φωτιά πήγα στο σημείο και προσπαθούσαμε να βγάλουμε κόσμο από τα σπίτια του. Είδα με τα μάτια μου τουλάχιστον τέσσερα - πέντε σπίτια να καίγονται, ενώ εκτιμώ ότι η φωτιά πρέπει να ξεκίνησε μέσα από κάποιο σπίτι γιατί ακούγαμε μέσα από ένα από αυτά συνεχείς εκρήξεις. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι το βγάλαμε από τις φλόγες τελευταία στιγμή», είπε. 

Η φωτιά κινήθηκε νοτιοδυτικά προς τα Γλυκά Νερά και έφτασε μέχρι και την κορυφογραμμή της Καισαριανής. 

Στο σημείο έσπευσαν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό και 2 ελικόπτερα του στρατού. 

 

 

Αναλυτικά στο σημείο βρίσκονται 61 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 38 πυροσβέστες με 19 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 42 πυροσβέστες. Συνδράμουν 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και 2 της Περιφέρειας καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα & υδροφόρες ΟΤΑ. 

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να πετούν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ένα της Πυροσβεστικής και δύο του ελληνικού στρατού ως συνδρομή. Στο σημείο έσπευσαν επίσης αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εκκενώσουν προληπτικά κατοικημένες περιοχές και να συνδράμουν στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός και αυτή την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή άμεσα, καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει στο βουνό.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Κατεχάκη

Η λεωφόρος Κατεχάκη δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, μετά από τη διακοπή που είχε επιβληθεί από τις 03:00 τα ξημερώματα λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Παιανία, στους πρόποδες του Υμηττού. 

Δείτε εδώ το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top