«Η πόλη καίγεται»: Συγκινούν οι ζωγραφιές μαθητών Δημοτικού για το Μάτι

Τις παρουσίασαν στην έκθεση «Ξανά ζω» για τη στήριξη των εγκαυματιών

Την προσοχή όλων των επισκεπτών τραβούν οι ζωγραφιές των μαθητών της Δευτέρας Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας για το Μάτι, στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Ramada Athens Attica Riviera. 

Εκεί, πάνω από 45 ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στην ομαδική έκθεση «Ξανά ζω», που πραγματοποιείται μέχρι και 26 Ιουλίου, για να στηρίξουν με τα έσοδα τους εγκαυματίες από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Οι ζωγραφιές των μαθητών της Δευτέρας Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας για το Μάτι

Όσο μεγάλο κι αν ήταν το κακό που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, ευτυχώς δεν μπόρεσε να «κάψει» την παιδική αθωότητα, τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να ονειρεύονται και να αισθάνονται. Χρωματισμένα συναισθήματα ζωγραφισμένα στην ακουαρέλα. Τα λόγια τους «μαχαιριές στην καρδιά», αλλά και φωτεινή ελπίδα. 

«Να προσέχουμε το δάσος, να μη βάζουμε φωτιές στα δένδρα. Για να μην κόβουμε τα όνειρα των παιδιών. Για να γίνει ένα δάσος θέλει αιώνες, για να καταστραφεί λίγα λεπτά», έγραψε πάνω στον πίνακα της η Ιωάννα.

Η ζωγραφιά της Ιωάννας

«Αγαπάμε, φροντίζουμε το δάσος και όλο τον πλανήτη Γη! Στεναχωρήθηκα πολύ για τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι και θέλω να μη ξαναγίνει. Τελεία και παύλα. Αγαπώ την περιοχή και τη φύση και αγαπώ τους ανθρώπους», λέει στη δική της ζωγραφιά η Ζωή.

«Εκείνη την ημέρα είχε πολύ αέρα και μια τεράστια φωτιά. Και αυτό με έκανε να φοβηθώ πάρα πολύ», θυμάται ο Μιχάλης. 

Η ζωγραφιά του Μιχάλη

«Η πόλη καίγεται» ονόμασε τον δικό της πίνακα η Ελένη.

Η ζωγραφιά της Ελένης

«Θα ξεχάσω την πυρκαγιά. Και θα γίνω καλός άνθρωπος. Και θα βοηθώ τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι και ρούχα», υποσχέθηκε η Κωνσταντίνα. 

Η ζωγραφιά της Κωνσταντίνας

Πίσω από την έκθεση «Ξανά ζω» βρίσκονται δύο κάτοικοι της περιοχής. Η εικαστικός, Φούλη Μιτσιάλη, και η δημοσιογράφος-επιμελήτρια της εκδήλωσης, Μιμικάννα Αναστασάκη.

«Εκτός από τους ανθρώπους που χάθηκαν και αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους, υπάρχουν και κάποιοι όπως οι ίδιοι αποκαλούνται "ζωντανοί-νεκροί". Και αυτό δεν επιτρέπεται για κάποιον που είναι ζωντανός. Είναι οι εγκαυματίες», λέει στο star.gr η κα Αναστασάκη. 

Αρκετοί από τους εγκαυματίες πέρα από τον καθημερινό Γολγοθά της αποκατάστασης μετά τη φωτιά έχουν μείνει άνεργοι ή δεν είναι σε θέση να εργαστούν ξανά. Ορισμένοι δε, από αυτούς αντιμετωπίζουν και προβλήματα επιβίωσης. 

«Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους και είδα πώς ζουν με τη βοήθεια των εθελοντών. Ορισμένοι από αυτούς δε, δέκα περίπου, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Έτσι και εμείς θελήσαμε να πολεμήσουμε με τα όπλα που έχουμε. Την εικαστική. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να γίνει γνωστή η ύπαρξη τους, στα προβλήματα τους να φροντίσει η πολιτεία να δώσει άμεσα λύση», αναφέρει η κα Αναστασάκη και προσθέτει:

«Τα έργα των εκθετών αντιπροσωπεύουν την αναγέννηση της φύσης. Η φύση έχει τη δύναμη να αναγενναται μέσα από κάθε καταστροφή και εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι την ίδια δύναμη έχει και ο άνθρωπος. Κυρίαρχο είναι το χρώμα. Γιατί αυτό προσφέρει ελπίδα», καταλήγει η κυρία Αναστασάκη. 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top