Μηνιγγίτιδα Β: Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας;

Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα βρέφη και τα νήπια

Η μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις. Οποιοσδήποτε είναι πιθανόν να προσβληθεί από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα βρέφη και τα νήπια (ηλικίας κάτω των 4 ετών), τα οποία εμφανίζουν τις βαρύτερες επιπλοκές της νόσου. Ακολουθούν σε συχνότητα οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, λόγω συγχρωτισμού και στενών κοινωνικών επαφών. 

Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Την τελευταία δεκαετία ποσοστό τουλάχιστον 70% των κρουσμάτων που δηλώνονται οφείλονται σε μηνιγγιτιδόκοκκο Β. Παλαιότερα, επικρατούσε ο τύπος μηνιγγιτιδοκόκκου C, ωστόσο μετά την εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού κατά του τύπου αυτού από το έτος 2005, εμφανίζεται πλέον πολύ σπάνια.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. «Υπεύθυνα» για τη μετάδοση είναι τα σταγονίδια του αναπνευστικού (βήχας, φτάρνισμα) ή οι αναπνευστικές εκκρίσεις (φιλί, ποτήρι κ.ο.κ.).

Αρκετά  κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί φέτος, προσβάλλοντας ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά και προκαλώντας την ανησυχία γονέων και ειδικών. 

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα».

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, σύμφωνα με επιστημονικές  ανακοινώσεις , είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά από το γιατρό τους και να σπεύσουν να εμβολιάσουν  τα παιδιά τους, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top