Μέσα στο σπήλαιο Νταβέλη: Οι μύθοι για τον εραστή της Δουκίσσης Πλακεντίας

Πρόταση για μονοήμερη εκδρομή

σπηλια νταβελη

Η Σπηλιά του Νταβέλη πέρα από θρύλους και δοξασίες παραμένει μια εξαιρετική πρόταση για μονοήμερη εκδρομή, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Διάσημη στο κοινό λόγω των πολλών ιστοριών της για τα διαφορά μαγνητικά πεδία και πνεύματα, που κρύβονται μέσα στα σκοτεινά παρακλάδια των υπόγειων στοών, αποτελεί έναν «θρύλο» μέσα στο κλεινόν άστυ.

Η  «Σπηλιά του Νταβέλη» ή αλλιώς «Σπηλιά των Αμώμων» δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων -γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί-, δεσπόζει στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης και σε υψόμετρο 720 μέτρων. Η σπηλιά σήμερα έχει μήκος περίπου 90 μέτρα και μέγιστο πλάτος 45 μέτρα, ενώ το όνομα «Σπηλιά των Αμώμων», το πήρε από Χριστιανούς που ασκήτευαν στην περιοχή. Κατά την αρχαιότητα το ονόμαζαν και «Σπήλαιον του Παν Αιπόλου».

Η Σπηλιά και ο θρύλος του Λήσταρχου Νταβέλη 

Ο πιο γνωστός θρύλος που υπάρχει σχετικά με το Σπήλαιο, αφορά τον Λήσταρχο Νταβέλη .

Ο Χρήστος Νταβέλης (πραγματικό επώνυμο Νάτσιος) γεννήθηκε περίπου το 1832 στο Στείρι Βοιωτίας. Σε ηλικία 15 ετών εργαζόταν ως γαλακτοπώλης και υπηρέτης στη Μονή Πεντέλης. Σύντομα, πέρασε στην παρανομία και εντάχθηκε σε συμμορία. Η «δράση» του κορυφώθηκε το 1855, με την απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, που έδωσε στον Νταβέλη το υπέρογκο, τότε, ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό για να απελευθερώσει τον Μπερτό. Τελικά, σκοτώθηκε σε συμπλοκή με απόσπασμα της Χωροφυλακής το 1856, κοντά στο χωριό Ζεμενό της Βοιωτίας. Επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο αδελφικός του φίλος και πρώην πρωτοπαλίκαρό του, Ιωάννης Μέγας, ο οποίος εγκατέλειψε τη συμμορία μετά από αντιπαράθεση με τον Νταβέλη για... τα μάτια της Ιταλίδας κόμισσας Λουίζας Μπανκόλι. Αυτά σύμφωνα με τον θρύλο...

Ο Βλάσης Σιώμος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους, ξεναγεί το star.gr στη θρυλική σπηλιά του Νταβέλη

Για όσο καιρό ζούσε στην παρανομία, με πεδίο δράσης την Αττική, φέρεται να χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο των Αμμώμων στην Πεντέλη. Αυτό ήταν το κρησφύγετο και ορμητήριο του. 

Σε μια από αυτές ο «αρρενωπός» και «ομορφάντρας» λήσταρχος εμφανίζεται να απαγάγει τη διάσημη Ιταλίδα φιλλέλην Δούκισσα της Πλακεντίας, με σκοπό να απαιτήσει την καταβολή λύτρων, για την απελευθέρωση της. 

Όμως παράλληλα, άρχισε να αναπτύσσεται και ο μύθος του «φλογερού έρωτα» μεταξύ της Δούκισσας και του Αρχιληστή. 

Ο Βλάσης Σιώμος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους, ξεναγεί το star.gr στη θρυλική σπηλιά του Νταβέλη

Τα διάσημα Μάρμαρα και πως συνδέονται με το Ναό του Παρθενώνα

Η Πεντέλη σήμερα δεν είναι μόνο γνωστή για το φυσικό της πλούτο, αλλά και για τα διάσημα μάρμαρα της, που παρότι πλέον δεν εξορύσσονται θεωρούνται είδος πολυτελείας και δείγμα οικονομικής ισχύος. 

Οι αρχαίοι Αθηναίοι μάλλον γνώριζαν τις ιδιότητες του Πεντελικού μαρμάρου και μετέφεραν τεράστιες ποσότητες για την κατασκευή της Ακρόπολης. Σημέρα, ξέρουμε ότι λόγω της κρυσταλλικής αναδιάταξης και διαφοροποίησης της παραγομένης ενέργειας του μαρμάρου, η οποία συνδυάζεται άριστα με την αντίστοιχη των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του βράχου της Ακρόπολης, δημιουργείτο ένα πλέγμα δυναμικών πεδίων. Έτσι το μάρμαρο του ναού, πολωνόταν εύκολα και παρήγαγε ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, ρεύμα και δυναμικές δίνες ενέργειας.

Πεντελικά μάρμαρα χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, για την κατασκευή του Θησείου και του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, καθώς και των ανακτόρων του Όθωνα μεταξύ 1836-1840, τα οποία από το 1935 στεγάζουν την Ελληνική Βουλή.

Tα δύο βυζαντινά εκκλησάκια στην είσοδο

Στην είσοδο υπάρχουν δύο βυζαντινά εκκλησάκια του 11ου αιώνα, τα οποία κτίστηκαν πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού του Πανός, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος.

Σε διάφορα σημεία της εισόδου μπορεί να θαυμάσει κανείς ανάγλυφες παραστάσεις χριστιανικών συμβόλων, όπως σταυροί και αετοί, ενώ στα εκκλησάκια υπήρχαν σημαντικές τοιχογραφίες του πρώτου μισού του 13ου αιώνα, οι οποίες σήμερα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Ο Βλάσης Σιώμος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους, ξεναγεί το star.gr μέσα στα εκκλησάκια του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Νικολάου 

Τέλος μια άλλη διάσταση στη σπηλιά του Νταβέλη άρχισε να δίνεται από τα τέλη της δεκαετίας του '60. Την περίοδο της επταετίας, οι δικτάτορες προσπάθησαν να μετατρέψουν το αρχαίο λατομείο σε κεντρικό στρατηγείο διοίκησης των επιχειρήσεων. Ξεκίνησαν έτσι κάποια έργα (τσιμεντένιες κατασκευές) εξωτερικά της σπηλιάς, τα οποία όμως δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της πτώσης της χούντας. 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top