Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες – Οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών

Καλός ο καιρός των εκλογών – Αναλυτική πρόβλεψη

Προκειμένου οι ετεροδημότες να αποφύγουν την ταλαιπωρία, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναλυτικά:

Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης).

Με καλό καιρό, αυξημένα μέτρα και… χωρίς διόδια η «έξοδος» των εκλογών

Εφορευτική επιτροπή εκλογών: Τι γίνεται εάν δεν παρουσιαστείτε

Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :

•    Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

•    Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, κάλεσε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις» (http://ypesapps.ypes.gr/services/eea/eea.htm) ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500.    

Μάθε πού ψηφίζεις: Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις εκλογές

Καλός ο καιρός των εκλογών – Αναλυτική πρόβλεψη σύμφωνα με το meteo

Την Κυριακή 26/05 θα επικρατήσουν νεφώσεις, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο Νότιο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ (Χάρτης 2, δεξιά). Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.  

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά

Στην Αθήνα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και αυξημένα ποσοστά υγρασίας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 28 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να φθάνει έως τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top