Αξιωματικοί Πυροσβεστικής: Μας έκρινε ο κρινόμενος Αρχηγός για το Μάτι

Δε ζήτησε την εξαίρεσή του από το Συμβούλιο Κρίσεων - Τι απαντά ο ίδιος

Πυρκαγιά στο Μάτι

Τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, καταγγέλλει, σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, o οποίος αποστρατεύθηκε μετά τη φωτιά της 23ης Ιουλίου. 

Με προσφυγή του στις δικαστικές αρχές, υποστηρίζει ότι στις κρίσεις (για αποστρατείες ή προαγωγές των πυροσβεστών του σώματος) του Φεβρουαρίου 2019 ο κ. Ματθαιόπουλος είτε αποστράτευσε είτε παρέλειψε είτε μετακίνησε αξιωματικούς της πυροσβεστικής, που είχαν εμπλακεί  στο ποινικό σκέλος της έρευνας για την πυρκαγιά στο Μάτι. Οι ίδιοι αξιωματικοί ενδέχεται να έχουν καταθέσει εναντίον του για τυχόν ευθύνες, καθώς ο κ. Ματθαιόπουλος έφερε την ιδιότητα του υπόπτου στην ίδια υπόθεση.

Λόγω τις εμπλοκής του στην υπόθεση, ως ύποπτος και ως μάρτυρας, και γνωρίζοντας τι έχουν καταθέσει οι υφιστάμενοί του (υπέρ ή εναντίον του) όφειλε, όπως υποστηρίζει ο αξιωματικός, σύμφωνα με τον νόμο, να ζητήσει εξαίρεσή του από την υπόθεση. Κάτι το οποίο δεν έπραξε και προχώρησε στο να κρίνει και να καθορίσει την πορεία της... καριέρας των πυροσβεστών.

Για τον ίδιο λόγο, ο προσφεύγων αξιωματικός ζητά την ακύρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κρίσεων, οι οποίες ελήφθησαν με τη συμμετοχή του κ. Ματθαιόπουλου, για τους  αξιωματικούς που ενεπλάκησαν στο Μάτι.  Τον δρόμο της Δικαιοσύνης αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι αξιωματικοί, που επίσης ενεπλάκησαν στην υπόθεση και αποστρατεύθηκαν.   

Φωτιά στο Μάτι: Ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τους 100 νεκρούς

Ο κ. Ματθαιόπουλος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος, μαζί με άλλα 20 άτομα (μεταξύ των οποίων και τρεις αξιωματικοί του Π.Σ.).

Ουσιαστικά, ο σημερινός αρχηγός του Π.Σ. και τότε επιχειρησιακός Υπαρχηγός καταγγέλλεται ότι έκρινε όσους τον… έκριναν (πυροσβέστες που έφεραν την ιδιότητα του μάρτυρα ή του υπόπτου), καταθέτοντας στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της πυρκαγιάς.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, στη σχετική προσφυγή προς τις δικαστικές αρχές αναφέρεται ότι στις επανακρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, που ξεκίνησαν τέλη Νοεμβρίου 2018 κι επικυρώθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος (του οποίου ο Αρχηγός ήταν μέλος), αποστρατεύτηκαν αξιωματικοί που, όπως και ο ίδιος ο Αρχηγός, είχαν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ποινικό σκέλος της  υπόθεσης της πυρκαγιάς. Ποινικό, καθώς η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 23/7/2018 στην περιοχή Νταού Πεντέλης και επεκτάθηκε σε Νέο Βουτζά και Μάτι, είχε ως τραγικό απολογισμό την απώλεια 100 ανθρώπινων ζωών. 

Ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να κλήθηκε για πρώτη φορά να παράσχει εξηγήσεις, ως ύποπτος στην υπόθεση, στις δικαστικές αρχές τον Οκτώβριο του 2018 και να τις υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2018. Οι υφιστάμενοί του είχαν κάνει το ίδιο. Όλοι είχαν καταθέσει πριν τις επανακρίσεις του ίδιου έτους και τις τακτικές κρίσεις του 2019.

Όπως επισημαίνει ο καταγγέλλων, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (για το σύνολο του Δημόσιου Τομέα), ο σημερινός Αρχηγός του Π.Σ. στη συνέχεια δεν έπρεπε να συμμετέχει στο Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο Επανακρίσεων, ούτε στο Ανώτερο ή Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, αλλά να απέχει από αυτά, μην μπορώντας να είναι αντικειμενικός για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς.

Συγκεκριμένα, στη σχετική διάταξη του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται: «Το όργανο ή μέλος του συλλογικού οργάνου, εφόσον κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του, οφείλει να το δηλώσει αμέσως στην προϊστάμενη αρχή ή στον προεδρεύοντα του συλλογικού οργάνου, αντιστοίχως, και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια. Στις περιπτώσεις αυτές, η προϊστάμενη αρχή ή το συλλογικό όργανο αποφαίνεται το ταχύτερο δυνατόν».

Καταγγέλλεται ακόμη ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης» σύμφωνα με το άρθρο 254 του Ποινικού Κώδικα και μάλιστα δύο φορές, προκαλώντας σε όσους παραλείφθηκαν ή αποστρατεύθηκαν οικονομική και ηθική βλάβη.

Η διάταξη αυτή του Ποινικού Κώδικα προβλέπει για την αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης: «Υπάλληλος για τον οποίο υπάρχει νόμιμος λόγος να εξαιρεθεί σε κάποια υπόθεση και που εν γνώσει του αποσιωπά το περιστατικό αυτό και ενεργεί σ’ αυτήν την υπόθεση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, αν η αποσιώπηση έγινε με σκοπό την αθέμιτη ωφέλεια του ίδιου ή του άλλου ή τη βλάβη άλλου».

Δείτε την απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων με την υπογραφή του κ. Ματθαιόπουλου, που αφορά και αξιωματικούς που έχουν την ιδιότητα του μάρτυρα ή του υπόπτου για την πυρκαγιά στο Μάτι κι έχουν  καταθέσει για το αν, κατά την κρίση τους, έχει ευθύνες ο τότε Υπαρχηγός -και νυν Αρχηγός- του Πυροσβεστικού Σώματος.  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τους αντιστράτηγους του Π.Σ. που αποστρατεύθηκαν κατά τις επίμαχες κρίσεις, ο Ιωάννης Φωστιέρης, Φίλιππος Παντελεάκος και Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έφεραν την ιδιότητα του υπόπτου για τις πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ οι Δημοσθένης Αναγνωστάκης, Κωνσταντίνος Γιόβας και Ιωάννης Ράμφος έφεραν την ιδιότητα του μάρτυρα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του star.gr, o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος δήλωσε: 

«Το ζήτημα τέθηκε υπόψη του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων κατόπιν σχετικών αιτήσεων εξαιρέσεως από τους ενδιαφερόμενους.  Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες». 

Ρεπορτάζ: Αλέξης Διακόπουλος

    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top