Γεμίζουν σκουπίδια οι ελληνικές θάλασσες

Ένα στα δύο απορρίμματα είναι πλαστικά και κουτάκια αναψυκτικών

Πλαστικά σε ακτή

Σε σκουπιδότοπο μετατρέπονται οι ελληνικές θάλασσες, οι οποίες ρυπαίνονται με εντατικούς ρυθμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία, ένα στα δύο σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα είναι είτε πλαστικά (σακούλες και μπουκάλια) είτε μεταλλικά (αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών).

«Παρόλο που υπάρχουν σχετικές νομοθεσίες φαίνεται να έχουμε αύξηση των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία 15 χρόνια», επισημαίνει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου, ζητώντας πιο αυστηρή νομοθεσία και πιο εντατικούς ελέγχους.

Δονούσα: Το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών μπορούμε να βρούμε από 500 έως 3.500 πλαστικά απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (βάσει έρευνας σε Πατραϊκό κόλπο, Ιόνιο και Σαρωνικό).

Είναι επίσημο: Τέλος οι μπατονέτες, τα καλαμακάκια και τα πλαστικά πιάτα

Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτηρίζει την πλαστική ρύπανση των ωκεανών ως πιθανόν «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα» και εκτιμά πως η Ελλάδα «ως νησιωτικό σύμπλεγμα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσει».

Από πού ρυπαίνεται η θάλασσα

«Αν τα απορρίμματα μπουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, έχεις χάσει τη μάχη» υποστηρίζει ο καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας, επισημαίνοντας πως ο σκοπός είναι να σχεδιαστούν πολιτικές που θα σταματήσουν τα απορρίμματα πριν μπουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι κυρίαρχες πηγές στην Ελλάδα είναι οι χερσαίες, περίπου το 80%, ένα 20% είναι από θαλασσινές πηγές, δηλαδή από ναυσιπλοΐα, τον εμπορικό στόλο και τα σκάφη αναψυχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top