Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο δίκαιος αγώνας της Ελλάδας βρίσκει συμμάχους σε όλο τον κόσμο

Ο δίκαιος αγώνας της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, βρίσκει ισχυρούς συμμάχους σε όλο τον κόσμο.

Από την Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, εμπειρογνώμονες, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα: Να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

«Κρατάμε ζωντανό αυτό τον ιερό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα για να μπορέσει ο Παρθενώνας να αποδείξει μέσα στην ιστορία τη διαδρομή του πνεύματος και του Πολιτισμού» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη διεθνή ημερίδα την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες μίλησαν για τον «πολιτισμικό μονόδρομο», την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους.

«Πρόκειται για ένα ανοιχτό τραύμα που προκάλεσε ένας πολιτισμικός βανδαλισμός» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν πατρίδα, έχουν ταυτότητα, έχουν μνήμη και φωνή και αυτή η φωνή γίνεται όλο και πιο ισχυρή» είπε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Στην ημερίδα τονίστηκε η σημασία της επιστροφής των Γλυπτών, ως ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά αφορά τον πολιτισμό εν γένει.

«Θα πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε αντίγραφα των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο με έναν εμπνευσμένο τρόπο και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον της νέας γενιάς των Βρετανών τους οποίους να ενθαρρύνουμε να ταξιδέψουν και να δουν τα Γλυπτά στο πραγματικό τους σπίτι» εξήγησε η Sarah Baxter, δημοσιογράφος και Αν. Αρχισυντάκτρια των «The Sunday Times».

«Οι Έλληνες ποτέ δεν έπαψαν να ζητούν την επιστροφή τους» επεσήμανε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του ιδρύματος, Μελίνα Μερκούρη.

«Χαιρετίζουμε την επιστροφή του Γλυπτού του Φειδία στη βάση του Ιερού Βράχου» τόνισε με τη σειρά του ο Louis Godart, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την επανένωση των Γλυπτών.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Διεθνή Ένωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Στην έρευνα που διεξάγει το Μουσείο της Ακρόπολης και αφορά τη χρονική περίοδο 1800-1831, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμανής.

Στην υψηλής αξίας και σπουδαιότητας ημερίδα, οι συμμετέχοντες τόνισαν το δίκαιο και πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, ώστε το μνημείο του Παρθενώνα να αποκτήσει την ακεραιότητά του.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top