Αυτοδικία: Όταν τα θύματα παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σε πολλές περιπτώσεις θύματα ληστών ή διαρρηκτών έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους και έχουν πυροβολήσει τους δράστες.

Τι ισχύει, όμως, στη χώρα μας σε περιπτώσεις αυτοδικίας;

Κόρινθος: Κίνδυνος βεντέτας μετά τη δολοφονία Ρομά από αγρότη

Μάρτιος 2018: Απόστρατος λιμενικός πυροβολεί ληστή 

Ήταν Μάρτιος του 2018. Η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την είδηση ότι ένας απόστρατος λιμενικός πυροβόλησε και τραυμάτισε τον έναν από τους δύο νεαρούς που μπήκαν στο σπίτι του,  εδώ στην οδό Ρήγα Φεραίου στη Γλυφάδα, για να τον ληστέψουν. 

«Βρίσκονται σε μία κατάσταση άγχους για την επιβίωσή τους και πόσο μάλλον τη στιγμή που μπορεί να βρεθούν τελείως αντιμέτωποι με μία επίθεση. Ας πούμε κάποιος να εισβάλει στο σπίτι του και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να πρέπει να αξιολογήσουν τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να προστατέψουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους αγαπημένους τους», εξηγεί η ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου.  

Απρίλιος 2017: Κοσμηματοπώλης πυροβολεί διαρρήκτη 

Απρίλιος του 2017. Στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας ένας κοσμηματοπώλης πυροβόλησε και σκότωσε τον έναν από τους δύο κακοποιούς που λίγο νωρίτερα είχαν σπάσει την τζαμαρία του καταστήματός του για να κάνουν ληστεία.  Κατά τη διάρκεια της απολογίας του είχε ισχυριστεί πως πυροβόλησε εκείνος για να μην τον σκοτώσουν. 

«Σύμφωνα με το νόμο δεν είναι άδικη η πράξη όταν τελείται σε κατάσταση άμυνας. Αν κάποιος βέβαια υπερβαίνει τα όρια της άμυνας, τότε  επιβάλλεται ποινή μειωμένη. Αν η υπέρβαση αυτή έγινε λόγω φόβου ή ταραχής ο δράστης και πάλι μένει ατιμώρητος», εξηγεί η δικηγόρος Σοφία Πολυζωγοπούλου.  

Ο απόστρατος λιμενικός αφέθηκε ελεύθερος ενώ ο κοσμηματοπώλης τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. 


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top