Ποινικές διώξεις για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Κατηγορούνται εννιά άτομα

Περίπου 16 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισαν τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος εννέα προσώπων. Μεταξύ των προσώπων που διώκονται είναι η περιφερειαρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων κ.ά.

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου απήγγειλε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για:

Πλημμύρα από αμέλεια

Ανθρωποκτονία δια παραλείψεως κατά συρροή

Σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή

Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως

Η δίωξη αφορά:

Περιφέρεια Αττικής (Δυτικής Αττικής)

Δήμοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Νέας Περάμου

2 Δασαρχεία (Αιγάλεω και Μέγαρα)

Συγκεκριμένα διώκονται :

Περιφερειάρχης Αττικης Ρένα Δούρου

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικης Γίαννης Βασίλειου

Δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη

Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Ταουκαλάς

Δήμαρχος Μεγαρέων - Ν. Περάμου Γρηγόρης Σταμούλης

Οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δυο υπάλληλοι των δασαρχείων. Οι διώξεις στρέφεται και κατά παντώς άλλου υπευθύνου. Σε 66 σελίδες της εισαγγελικής διάταξης περιγράφονται όσα οδήγησαν στη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους εξής τομείς:

Αντιπλημμυρικά προστασία

Έλλειψη έργων ορεινής υδροδρομίας

Πολεοδομικές παραβάσεις

Αστυνόμευση, συντήρηση καθαρισμός ρεμάτων στην περιοχή

Διευθέτηση, οριοθέτηση ρεμάτων

Η δικογραφία στάλθηκε ως επείγουσα στον ανακριτή εξαιτίας της βαρύτητας της -κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για την πυρκαγιά στο Μάτι - προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το επόμενο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισαγγελία. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν πολλοί συγγενείς των θυμάτων και ο στόχος ήταν να εντοπιστεί τι έπρεπε να έχει γίνει από πριν ώστε να αποφευχθεί το φυσικό φαινόμενο της πλημμύρας. Ήταν δυνατό και ακραίο αλλά η εισαγγελία εντοπίζει μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθή ώστε να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες και εξειδικεύει τις ευθύνες που έχουν οι αρμόδιοι φορείς.

Για πέντε κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζητά να παύσει η ποινικη δίωξη οριστικά λόγω παραγραφής των αδικημάτων στα οποία περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνη βλάβη.

Άλλοι 11 κατηγορούμενοι απαλλάσσονται καθώς δεν προέκυψαν ευθύνες σε βάρος τους. Οι συγκεκριμένοι εμπλεκόμενοι είχαν μηνυθεί σωρευτικά από συγγενείς θυμάτων αλλά προέκυψε κατά την προκαταρκτική εξέταση ότι δεν είχαν αρμοδιότητα.

Ανοιχτή παραμένει η δικογραφία για τη δεύτερη πλημμύρα στη Μάνδρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top