«Ωκεανίς»: Χιόνια στη Θεσσαλονίκη - Τη γλιτώνει η Αθήνα;

Άλλαξαν τα προγνωστικά των μετεωρολόγων

Δείτε την πρόγνωση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολλυδά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Νεότερα στοιχεία για την επικείμενη κακοκαιρία «Ωκεανίδα» δίνει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης περιμένουμε χιονοπτώσεις με χιονόστρωση, ενώ η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια, οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Οι προβλέψεις λοιπόν, για χιόνια στο κέντρο της Αθήνας απομακρύονται. 

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο 23/02 - Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.


 

Ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έβγαλε ανακοίνωση, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών και δίνοντας οδηγίες για την ασφάλεια τους είτε κινούνται με αυτοκίνητο, είτε πεζή. 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχεται παγετός και σφοδρή χιονόπτωση

«Ωκεανίς»: Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις από το Σάββατο 23/02

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 22/02/2019 και κυρίως το διήμερο Σάββατο 23/02 - Κυριακή 24/02. 

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C σε σχέση με την Πέμπτη 21/02 λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι χιονοπτώσεις αρχικά την Παρασκευή 22/02 στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας, σύμφωνα με το meteo.gr.

Από το πρωί του Σαββάτου 23/02 παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από το βράδυ του Σαββάτου στα πεδινά της Θεσσαλίας και ημιορεινά της Στερεάς και Πελ/νήσου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υψόμετρα χιονόπτωσης (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη και ιδιαίτερα τα δυτικά τμήματα του νησιού.

Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 - Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: «παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. 

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση 

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές 

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.

Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες 

Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top