Ασφαλέστεροι δρόμοι: Υποχρεωτικά συστήματα στα αυτοκίνητα που σώζουν ζωές

Στόχος η μείωση των θανάτων στην άσφαλτο

Δρόμοι

Αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία θα πρέπει να εφοδιαστούν με προηγμένα συστήματα ασφαλείας, για την καλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων στον δρόμο, όπως οι δικυκλιστές και οι πεζοί.

Σύμφωνα με στοιχεία, 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της ΕΕ το 2017, ενώ άλλοι 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των θανάτων, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ ενέκριναν νέους κανόνες, οι οποίοι μετατρέπουν κάποια εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε στάνταρ εξοπλισμό για τα οχήματα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα είναι υποχρεωτικά εγκατεστημένα σε όλα τα οχήματα είναι:

- η «έξυπνη» υποβοήθηση ταχύτητας

- η διευκόλυνση (μέσω τυποποιημένων συστημάτων αλληλεπίδρασης) της εγκατάστασης μηχανισμών διαθέσιμων στο εμπόριο για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος

- τα συστήματα παρακολούθησης υπνηλίας και προσοχής του οδηγού/αναγνώρισης της διάσπασης της προσοχής

- τα σήματα επείγουσας στάθμευσης

- οι ανιχνευτές οπισθοπορίας

- τα συστήματα καταγραφής δεδομένων ατυχήματος (τα οποία προστέθηκαν από τους ευρωβουλευτές, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε τη χρήση τους μόνο σε επιβατικά αυτοκίνητα και ημιφορτηγά)

Ειδικές προδιαγραφές για φορτηγά και λεωφορεία

Τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα πρέπει να κατασκευάζονται με τρόπο που θα καθιστά άμεσα ορατούς στον οδηγό τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, όπως π.χ. ποδηλάτες και πεζούς. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, «αυτές οι προδιαγραφές θα εξαλείψουν τα ‘τυφλά σημεία’ μπροστά από τον οδηγό, ενώ θα τα μειώσουν επίσης σημαντικά όσον αφορά τα πλευρικά παράθυρα».

Αυτοματοποιημένα οχήματα

Τα προτεινόμενα μέτρα προλειαίνουν το έδαφος και για τα αυτοματοποιημένα οχήματα, στα οποία η παρέμβαση του οδηγού θα συνεχίσει να χρειάζεται, αλλά και τα πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα, εκείνα δηλαδή που δε χρειάζονται ανθρώπινη εποπτεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top