«Θερίζει» η γρίπη: 18 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 74 άνθρωποι

Τους 74 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από αυτούς οι 18 άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε μία εβδομάδα, από τις 11-17 Φεβρουαρίου 2019. 

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται συνολικά 264 άτομα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την εβδομάδα 11-17 Φεβρουαρίου, οι επισκέψεις ασθενών σε ιατρό παράμειναν σε αυξημένα επίπεδα.

Στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 398 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 145 (36,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ήταν τύπου Α. 

Τα 127 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 26 (20,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (79,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί πάνω από το 65% της ζήτησης για εμβόλια, ενώ έχει φτάσει και η δεύτερη δόση. Από το πρωί ξεκίνησε η διάθεσή της και έως το απόγευμα τα εμβόλια θα έχουν διατεθεί σε όλα τα φαρμακεία της Αττικής. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν φτάσει σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Συναγερμός για τη γρίπη: «Εμβολιαστείτε» λένε οι γιατροί

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα «θερίζει» η γρίπη – Έκτακτες οδηγίες από ΚΕΕΛΠΝΟ

Πώς να προστατευτείτε από τη γρίπη

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα παρατηρείται η έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες).

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών

Απολύτως απαραίτητη είναι, φυσικά, η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και -για τους ασθενείς- την πλήρη ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές.

Αυτά είναι:

  • καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
  • τακτικό πλύσιμο χεριών
  • βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
  • όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top