Μια στις τέσσερις γυναίκες έχει δεχτεί ανεπιθύμητο άγγιγμα στη δουλειά

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας οργιάζει. Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν.

«Ήταν με το αφεντικό, ήταν με κινήσεις, με χειρονομίες, με πιασίματα από το χέρι.  Eπειδή είχα καταλάβει που πήγαινε το όλο σκηνικό, του είπα ότι θα το πω στη γυναίκα του, γιατί ήταν παντρεμένος και είχε και 2 παιδιά και μου έδωσε ένα ωραιότατο χαρτί απόλυσης», είπε στο Star η youtuber, Γεωργία Σταματίδου, η οποία ήταν μόλις 18 ετών όταν έζησε αυτή την τραυματική εμπειρία σε κατάστημα των Ιωαννίνων. 
Λίγα χρόνια μετά, η youtuber βίωσε παρόμοιο εφιάλτη σε ξενοδοχείο της Ρόδου από προϊστάμενο της, παράτησε την καριέρα και αφοσιώθηκε στα δύο παιδιά της. 

«Μου έλεγε σταμάτα να φοράς παντελόνι γιατί θα σε διώξουμε, πρέπει να φορέσεις τη φούστα σου. Ήμουν σε μια κουζίνα για να πάρω κάτι ποτά, ήμουν βραδινή και ήρθε μέσα στην κουζίνα πίσω από την πλάτη μου, με τράβηξε από το χέρι, μου τράβηξε και τα μαλλιά, εγώ τσίριξα και εγώ η ίδια πήγα στην διευθύντρια, ενώ αυτός συνέχισε να έχει τη θεσούλα του», πρόσθεσε η Γεωργία Σταματίδου.

Μια στις τέσσερις γυναίκες έχει δεχτεί κάποιο ανεπιθύμητο άγγιγμα στη δουλειά. Το 63% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο δράστης είναι άνδρας.

«Τα νέα κορίτσια βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, εγώ δεν βρέθηκα σε αυτή τη θέση, επειδή δεν υπήρχε πρόβλημα οικονομικό πρόβλημα στην οικογένειά μου. Υπάρχουν πολλά κορίτσια που δεν έχουν όμως, τη δυνατότητα να μην δουλέψουν και όταν ξέρουν ότι αν φύγουν από αυτή τη δουλειά δεν θα έχουν να φάνε, πολλές φορές υποχωρούν, δε μιλάνε.Υπάρχει ο φόβος, η ντροπή, η άγνοια», τόνισε η ηθοποιός και συγγραφέας, Πωλίνα Γκιωνάκη.

 

Εξαιτίας του φόβου ελάχιστα περιστατικά καταγγέλλονται και φτάνουν στα δικαστήρια

«Οι συνέπειες για τον δράστη είναι ιδιαίτερα σοβαρές και σε αστικό και σε ποινικό επίπεδο. Τιμωρείται με φυλάκιση έως και 3 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά περίπτωση, τουλάχιστον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Γιάννης Αλεβίζος.


Στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη, υπάρχει πάντα κάποιος να σας ακούσει. Απευθυνθείτε εκεί.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top