Πέθανε η Ζωή Κωσταρίδη: Η γυναίκα «σύμβολο» των μεταμοσχεύσεων

Ήταν η πρώτη που κατάφερε να γίνει μητέρα μετά από μεταμόσχευση καρδιάς

Η Ζωή Κωσταρίδη, η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει μητέρα μετά από μεταμόσχευση καρδιάς, δεν είναι πια στη ζωή. «Έφυγε» το Σάββατο, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. 

Η Ζωή Κωσταρίδη είχε γίνει το σύμβολο των μεταμοσχεύσεων, καθώς είχε αφιερώσει τη ζωή της στο να μεταδώσει τη σημασία της δωρεάς οργάνων. 

Η περίπτωσή της ήταν από τις πιο σπάνιες στα ιατρικά χρονικά. Το 2004 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και το 2011 κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι και να γίνει η πρώτη γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε όλη τη διαδικασία (μεταμόσχευση, κύηση, τοκετός) στην Ελλάδα. 

Στο στήθος της χτυπούσε η καρδιά ενός 17χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο. Το όνομα αυτού του αγοριού μάλιστα έδωσε στον μονάκριβό της, Αργύρης, και μάλιστα στη βάπτιση ήταν καλεσμένος και ο αδελφός του δότη. 

Από εκείνη τη στιγμή σκοπός ζωής της ήταν η διάδοση της δωρεάς οργάνων και η στήριξη των μεταμοσχευμένων στην Ελλάδα, αλλά και όσων ανέμεναν τον δότη που θα τους χάριζε τη ζωή. 

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook ο προσωπικός της φίλος Πέτρος Κακολύρης, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων:

«Η Ζωή Κωσταρίδη, ο υπέροχος αυτός άνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας. Το μεγάλο δώρο που της δόθηκε από την κοινωνία και την επιστήμη και η ίδια το κατέκτησε επάξια, της το αφαίρεσε η ασθένεια της εποχής. Δεν υπάρχουν δίκαιοι θάνατοι, όμως αυτό της Ζωής είναι πέρα για πέρα άδικος.

Η Ζωή ήταν ένα υπόδειγμα, ήθους, καλλιέργειας, προσφοράς και δύναμης. Μετά τη μεταμόσχευση, έφερε στη ζωή το πολύτιμο αγόρι της τον Αργύρη (το όνομα του δότη), η πρώτη Ελληνίδα που το τόλμησε… Η Ζωή είχε όλα τα “προσόντα” να είναι ένα νούμερο της τηλεόρασης. Το αντιμετώπισε πάντα με τη δέουσα διακριτικότητα και σεβασμό στο μεγάλο δώρο που έχουμε δεχτεί (εμείς οι μεταμοσχευμένοι).

Της οφείλουμε πολλά για τα μαθήματα ζωής που μας παρέδωσε. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τη δύναμη και την καλλιέργεια της ψυχής της. Ζωή μας δεν ξέρω αν έχει νόημα αλλά σ’ ευχαριστούμε για όλα και σ’ αγαπάμε πολύ. Για άντρα της Ηλία και τον μονάκριβο Αργύρη δεν υπάρχουν λόγια. Να είναι περήφανοι όμως που γνώρισαν και είχαν δίπλα τους αυτή την υπέροχη γυναίκα».

Η Ζωή Κωσταρίδη το 2012 είχε μιλήσει στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και είχε εξιστορήσει την περιπέτεια της ζωής της μέχρι να καταφέρει να κρατήσει στην αγκαλιά της τον γιο της. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top