Εκατοντάδες ελληνόπουλα σε μονάδα απεξάρτησης από το διαδίκτυο 

Η "ψηφιακή ηρωίνη", ο εθισμός και οι επιπτώσεις των videogames

Στο νοσοκομείο οδηγούνται πολλά παιδιά στη χώρα μας, λόγω εθισμού στα video games και τα social media. Οι γονείς είναι σε απόγνωση, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η έρευνα είναι της Άννας Σταματιάδου.

Μάχες... φανταστικοί κόσμοι... followers σε τάμπλετ, κινητά και υπολογιστές. Κάποιοι όπως οι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών και οι influencers θησαυρίζουν και άλλοι κυνηγώντας… πόντους, hashtag, σχόλια, likes και ζωές, βάζουν σε κίνδυνο τη δική τους....

Εκατοντάδες ελληνόπουλα σε μονάδα απεξάρτησης από το διαδίκτυο 

«Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, δεν διαβάζουν,  παρουσιάζουν φοβίες. Έχουν δυσκολία με τον πραγματικό κόσμο, με συμμαθητές, φίλους. Απομονώνονται.  Στο παίδων υπάρχει ειδική μονάδα απεξάρτησης διαδικτύου», εξηγεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων, Μανώλης Παπασάββας. 

Από το 2007 που ξεκίνησε η μονάδα, πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει εδώ για να ζητήσουν βοήθεια, ενώ τουλάχιστον 20 ανάλογες περιπτώσεις χτύπησαν το προηγούμενο έτος την πόρτα του ΚΕΘΕΑ. Οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να βάλουν όρια ή όταν το κάνουν είναι ήδη αργά. 

Στη χώρα μας τα παιδιά αποκτούν κινητό από 10 ετών, ενώ 4 στα 5 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών είναι χρήστες ίντερνετ. Οι χρόνοι παραμονής στην οθόνη λένε αμερικάνοι γιατροί είναι πολύ σημαντικοί. Τι γίνεται αν δεν μπει φρένο;

Όσο πιο πολύ ασχολείται κανείς με τα social media και τα video games, τόσο πιο πολύ εθίζεται. Facebook, instagram, youtube και βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των παιδιών κατά 100% και δημιουργούν ωραία συναισθήματα. Η κατάχρηση οδηγεί στην εξάρτηση, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η κατάχρηση ναρκωτικών, τζόγου, τσιγάρου. Για "ψηφιακή κοκαΐνη" μιλούν κινέζοι ερευνητές.  

Ο Γιάννης Θεοτοκάς είναι από τους τυχερούς. Βγάζει χρήματα, σπουδάζει πληροφορική, έχει φίλους. Το αντίθετο είναι πρόβλημα.. 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη του Διαδικτύου, ούτε μπορεί να το δαιμονοποιήσει, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και με σύνεση, διαφορετικά έρχεται η εξάρτηση, και δυστυχώς ο εθισμός στα video games δεν είναι παιχνίδι.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top