Χιονοστιβάδα 1 εκατ.τόνων «σάρωσε» το χιονοδρομικό Καλαβρύτων

Ειδικοί μιλούν στο STAR

Χιονοστιβάδα γίγας χτύπησε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων,  του οποίου ένα κομμάτι του θα παραμείνει κλειστό για δυο μήνες. Η χιονοστιβάδα, που δημιουργήθηκε από την πυκνή χιονόπτωση, προκάλεσε ζημιά στον 5ο πυλώνα και στο συρματόσκοινο του lift, στο χιονοδρομικό Καλαβρύτων.

Ο Αντώνης Συκάρης, έμπειρος ορειβάτης, εξηγεί πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια τέτοια κατάσταση στο βουνό στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

«Οι χιονοστιβάδες είναι σαρκωματώσεις που με καιρικές συνθήκες αποκολλιέται το τελευταίο στρώμα και από τη βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Πρόκειται για τόνους  χιονιού, ξεριζώνουν μέχρι και δέντρα.

Κλειστός για 2 μήνες ο αναβατήρας "Στύγα"

Η είδηση έχει  προκαλέσει ανησυχία στους επισκέπτες του χιονοδρομικού. Ο αναβατήρας "Στύγα" δεν πρόκειται να λειτουργήσει για τους επόμενους δυο μήνες.

«Το πιο σημαντικό είναι να ελέγξουμε αν έχουμε στρωματώσεις με διαφορετικές ιδιότητες μεταξύ τους, γιατί είναι εύκολο να κυλήσει το ένα στρώμα χιονιού πάνω στο άλλο. 

Στο εξωτερικό όμως είναι ένα φαινόμενο  συνηθισμένο. Στις Ελβετικές Άλπεις οι θαμώνες απολάμβαναν το γεύμα τους, την ώρα που η χιονοστιβάδα εισέβαλε στο εστιατόριο. Ευτυχώς χωρίς κανείς να τραυματιστεί.
«Το 90% προκαλείται από τα θύματά τους, εδώ βλέπετε ότι τη χιονοστιβάδα την προκάλεσε ο σκιέρ, όσο κατεβαίνει παρασύρεται ο όγκος χιονιού και κυλάει προς τα κάτω. Εδώ φεύγει προς τα κάτω, βλέπετε πως είχε φύγει το σώμα» εξηγεί ο Αντώνης Συκάρης, ορειβάτης Ιμαλαϊων και Άλπεων.

Σε ανακοίνωση στο  Facebook η διαχείριση του  χιονοδρομικού  κέντρου αναφέρει ότι η ποσότητα χιονιού που έφυγε από το μπροστινό μέρος της Στύγας, υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1.000.000 τόνους χιονιού.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top