«Καθαροί» οι ύποπτοι φάκελοι στα Πανεπιστήμια –Τι περιείχαν

Εξαίρεση αποτελεί η Μυτιλήνη, όπου βρέθηκαν ερεθιστικές ουσίες

Καθαροί είναι οι ύποπτοι φάκελοι που εστάλησαν τις τελευταίες δύο ημέρες στα Πανεπιστήμια. Όπως διαπιστώθηκε, περιείχαν συνθήματα υπέρ του Ισλάμ, με εξαίρεση την περίπτωση της Μυτιλήνης, όπου ο φάκελος περιείχε σκόνη από μείγμα ερεθιστικών ουσιών.

Οι φάκελοι μεταφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή στο Χημείο του Κράτους για τον απαιτούμενο έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι δεν εμπεριέχουν κάποια επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου ουσία.

Με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:

«Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης σχετικά με τα περιστατικά ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς, από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ), σε κανένα φάκελο δεν βρέθηκε σκόνη ή άλλες ουσίες πέραν των ερεθιστικών ουσιών που ανιχνεύθηκαν στο αρχικό δείγμα».

Εν τω μεταξύ σήμερα Παρασκευή, τους 32 έφτασε ο αριθμός των ύποπτων φακέλων με σκόνη που έχουν σταλεί από χθες σε δεκάδες ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ιδιωτικά κολλέγια, ακόμα και στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια.Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου ύποπτος φάκελος εστάλη στη γραμματεία του τμήματος στο Ρέθυμνο.

Ύποπτοι φάκελοι και στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας

Aποκάλυψη:Τι γράφουν μέσα οι φάκελοι που εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αποτέλεσμα ήταν να κινητοποιηθούν άμεσα πυροσβεστική, ΕΜΑΚ και Αστυνομία για τη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό πρωτόκολλο άμεσης παρέμβασης.

Ο φάκελος παρελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απολύμανση μπροστά από την πρυτανεία, το κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους, που είχαν εκκενωθεί και αποκλεισθεί, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το συντονιστικό όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

Τέσσερα οχήματα με δύναμη δώδεκα πυροσβεστών επιλήφθηκε του θέματος, εξειδικευμένοι πυροσβέστες τοποθέτησαν σε ειδικό κουτί και σφράγισαν το φάκελο, ενώ αμέσως μετά εντός ειδικού κουβουκλίου έγινε και η απολύμανση του πυροσβέστη που έπιασε τον ύποπτο φάκελο.

Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες περιείχε ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ύποπτος φάκελος και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Νωρίτερα, παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν αμέσως οι Αρχές. 
Στον χώρο του Πανεπιστημίου μετέβη κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει με ασφάλεια τον φάκελο ώστε αυτός να σταλεί στην συνέχεια για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Πού αλλού έχουν σταλεί ύποπτοι φάκελοι

Υπενθυμίζεται ότι δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.Εκτός από τα παραπάνω πανεπιστημιακά ιδρύματα, φάκελοι έχουν εντοπιστεί στο ΠΑ.ΜΑΚ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Φάκελος εστάλη και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Τι πρέπει να κάνετε αν εντοπίσετε παρόμοιο φάκελο

Από την ανάλυση του δείγματος του φακέλου που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Γενικό Χημείο του κράτους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην επίσημη ενημέρωση για τα περιστατικά ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα  σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων αναφέρει η ΓΓΠΠ και ενημερώνει πως συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top