Ο γύρος του κόσμου σε 1.234 μέρες και οι 15 μήνες στη ζούγκλα

Η συναρπαστική ζωή του Άκη, της Βούλας και της 6χρονης κόρης τους

Αν σου έλεγε κανείς, παράτα ό,τι κάνεις, πάρε εκείνους που αγαπάς, δύο-τρία είδη πρώτης ανάγκης και με σκάρτα 1.000 ευρώ στον λογαριασμό σου ξεκίνα για τον γύρο της γης, τι θα έκανες; Το έχεις σκεφτεί ποτέ;

Ο Άκης Τεμπερίδης και η σύζυγός του Βούλα, το έχουν κάνει ήδη μία φορά -το 2007- και ετοιμάζονται να το κάνουν ξανά. Αυτή τη φορά όμως, δεν θα είναι μόνοι τους, αλλά θα έχουν για παρέα την κορούλα τους.

Η οικογένεια βάζει πλώρη για την Κεντρική Ασία, τη Μογγολία, τη Σιβηρία και την Κίνα, «τους μόνους προορισμούς σε όλο τον κόσμο που δεν είχαμε προσεγγίσει στην πρώτη μας αποστολή», μου λέει o Άκης Τεμπερίδης. Τώρα όμως, σκοπεύουν να κάνουν πιο μακρύ και πιο ουσιαστικό το ταξίδι τους, όχι μόνο για εκείνους, αλλά κυρίως για το παιδί τους.

Ο Άκης και η Βούλα στην Καμπότζη, στο πρώτο τους World Offroad

Η Αναστασία στα έξι της χρόνια, έχει επισκεφτεί 14 χώρες ανάμεσά τους, το Μαρόκο και την Τανζανία. Έχει δει μέρη που άλλα παιδιά της ηλικίας της αλλά και πολλοί ενήλικες, ίσως δεν αντικρίσουν ποτέ στη ζωή τους.

Η οικογένεια...offroad

1234 μέρες στους δρόμους και 15 μήνες απομόνωσης στη ζούγκλα

Το πρώτο World Offroad του Άκη και της Βούλας, ξεκίνησε το 2007. «Διήρκεσε 1234 ημέρες, τρεισήμισι χρόνια δηλαδή» μας διηγείται ο Άκης. Διένυσαν 167.000 χιλιόμετρα σε 66 χώρες και 5 ηπείρους, ενώ έζησαν απομονωμένοι για 15 μήνες σε ζούγκλα της Τανζανίας.

Κολύμπησαν με καρχαρίες στη Ν. Αφρική, κοιμήθηκαν σε αμμόλοφο της Σαχάρας, πέταξαν με αερόστατο στην Καππαδοκία, βγήκαν με καΐκι στο Αρχιπέλαγος της Μοζαμβίκης, αναρριχήθηκαν στα χιονισμένα βουνά της Βολιβίας.

Tο ζευγάρι στην Παταγονία με background ένα ονειρικό σκηνικό

Δεν τους ήταν αρκετό όμως. Όταν επέστρεψαν το 2011 έλεγαν σε φίλους «Tι κάθεστε; Πάρτε ένα σακίδιο, μια μηχανή, ένα ποδήλατο, ο,τιδήποτε και βγείτε να ταξιδέψτε στον κόσμο». Στους ίδιους βέβαια πήρε περίπου έξι χρόνια για να «ξεκολλήσουν» από το σπίτι που έμεναν στην Ιταλία. Μια ομιλία στο TEDx όμως, το 2016 τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως ο κόσμος τους θαυμάζει γι΄αυτό που κάνουν.

Ωραία όλα αυτά, αλλά σκέφτομαι πόσο εύκολο είναι να παρατήσει κανείς τα πάντα για να γίνει περιπλανητής στον κόσμο;

«Δεν είναι εύκολο αυτό για κανένα – το ξέρετε αυτό - και δεν ήταν ούτε για εμάς» μου απαντά ο Άκης Τεμπερίδης.

Στιγμές ανάπαυλας και περισυλλογής στην Αυστραλία

Θέλει κότσια τελικά, θέλει χρήματα ή… απλά «τρέλα» και δίψα για ζωή;

«Δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα απ΄όσα μια οποιαδήποτε οικογένεια για να βγάλει τον μήνα στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, ακόμη και ένας απλός μισθός 700-800 ευρώ μπορεί να είναι επαρκής για να ταξιδεύεις στο διηνεκές. Αργά, με πολλές θυσίες, σπαρτιάτικα, αλλά μπορείς».

Άλλωστε ο Άκης Τεμπερίδης έχει χαράξει μια αξιοσημείωτη πορεία στη δημοσιογραφία, με εξειδίκευση στο αυτοκίνητο, καθώς υπήρξε αρχισυντάκτης των «4 Τροχών». Παλιά του τέχνη κόσκινο λοιπόν, αφού ταξιδεύει και παράλληλα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Eργάζεται ως freelancer, γράφει, φωτογραφίζει και πουλά άρθρα και περιεχόμενο σε ελληνικά και διεθνή μέσα.

Όχημα για το ταξίδι τους προς το άγνωστο, είναι ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο που διαθέτει «τουαλέτα, ντουζιέρα και κουζινίτσα, ώστε να μπορούμε να ζούμε μέσα οι τρεις μας βρέξει χιονίσει». Είναι αργό, αλλά ικανό σε όλα τα εδάφη και κυρίως άνετο για να χωρούν οι τρεις τους.

Η καθημερινή ζωή στο αυτοκινούμενο που προσφέρει τις βασικές ανέσεις. Η Βούλα μαγειρεύει κατά τη διάρκεια του πρώτου World Offroad

Εκεί η εξάχρονη Αναστασία θα κάνει καθημερινά τα μαθήματά της με δασκάλα τη μητέρα της, αλλά και την Κωνσταντίνα από την Αθήνα, μία νέα εκπαιδευτικό, η οποία τη βοηθάει εθελοντικά. Παράλληλα, η δασκάλα της από το Ελληνικό Κολλέγιο θα της δίνει καθημερινά τα μαθήματά της μέσω Viber και Skype, με τα οποία επίσης θα έρχεται σε επαφή και με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης της.

Τι κινδύνους κρύβουν όμως τα ταξίδια προς το άγνωστο; «Από την εμπειρία μου, είμαι πεπεισμένος ότι οι κίνδυνοι δεν έρχονται σ’ εσένα, εσύ πηγαίνεις προς εκείνους. Ή τους έλκεις κιόλας». Το  απαραίτητο «αξεσουάρ» για να ταξιδέψεις σε τέτοιους τόπους, είναι δωρεάν και λέγεται «θετική ενέργεια» για να τα βρεις πιο εύκολα με τους ντόπιους.

H σύζυγος του Άκη Τεμπερίδη με κορίτσια της φυλής των Kalasha, στο Πακιστάν

«Οι κίνδυνοι παραμονεύουν παντού και όχι μόνο στο ‘άγνωστο’ αλλά και στην ίδια σου τη χώρα. Αν δεν είσαι καλά μέσα σου και αν φοβάσαι – και προπάντων δεν αγαπάς – τους ανθρώπους, μη διανοηθείς να ταξιδέψεις, καλύτερα κάθισε σπίτι σου. Ο καλός ταξιδιώτης, πιστεύω, δεν αρκεί να αγαπά μόνο την περιπέτεια, το άγνωστο και τη φύση. Πρέπει να αγαπά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας» μου λέει ο Άκης Τεμπερίδης.

Βέβαια, υπήρξε μία στιγμή στη ζωή του που ένιωσε πραγματικά να κινδυνεύει και άρχισε να σταυροκοπιέται παρότι άθεος. Αυτή η στιγμή ήταν στην Ινδία. Όταν έφυγαν από τη χώρα μετά από τρεις μήνες και χωρίς γρατζουνιά, απορούσε και οι ίδιος. «Τέτοια ήταν η τρέλα στους δρόμους εκεί κάθε δευτερόλεπτο!» θυμάται ο ...περιπλανητής.

H Βούλα με γυναίκες της φυλής Longneck στην Ταϊλάνδη

Από τους αγαπημένους του προορισμούς είναι οι χώρες της κεντρικής Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Ωστόσο μην του πεις να ζήσει στις υπερ-οργανωμένες χώρες του πλούσιου βορρά: «Καλύτερα να αυτοκτονήσω! Βγάζω μπιμπίκια» μου λέει χαρακτηριστικά.

Στο νέο αυτό ταξίδι, ο Άκης και η Βούλα έχει βάλει όλη του τη ζωή. Όνειρό τους είναι να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία reality, μία αυθεντική περιπέτεια – σε επεισόδια φυσικά – μιας οικογένειας που ζει για να ταξιδεύει και ταξιδεύει για να ζει ανά τον κόσμο.

Όταν ο ουρανός είναι το νέο σου σπίτι

Όσο για το πότε και αν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Δεν το αποκλείουν αν και προς το παρόν βλέπουν τη χώρα, όχι σαν Έλληνες, αλλά σαν ταξιδιώτες. Με άλλο μάτι. «Κάποιες φορές έχω σκεφτεί. Όλα αυτά τα μέρη που εκατομμύρια άνθρωποι από την Αμερική ή την Ευρώπη ονειρεύονται να επισκεφτούν στη χώρα μας κι εμείς τα αγνοούμε» καταλήγει ο Άκης Τεμπερίδης.

Ίσως, του «έβαλα» ιδέες, αλλά το road trip στην Ελλάδα μπορεί να περιμένει. Τώρα όλοι οι δρόμοι τον οδηγούν στην Ασία.

Μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά τις περιπέτειες του Άκη, της Βούλας και της μικρής Αναστασίας στο www.theworldoffroad.com, και στα facebook, Instagram, twitter και youtube αναζητώντας @theworldoffroad ή #theworldoffroad.  

Της Χριστίνας Βεργιώτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top