Ιατρικός Σύλλογος: Κανένα φάρμακο πλέον χωρίς ιατρική συνταγή

Λήψη μέτρων για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών

αντιβιοτικα

Να μη χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, καλεί το Υπουργείο να λάβει μέτρα για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών που έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Με αφορμή τη χθεσινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέρει:

«Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, που έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μάλιστα επισημαίνει ότι «ο ΙΣΑ έχει κάνει από το 2011, επανειλημμένες εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ,να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή,χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Μάλιστα έχει κάνει για το σοβαρό αυτό θέμα και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Παράλληλα, τονίζει ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις και οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.

Τέλος, σημειώνει πως είναι ανάγκη να λάβει χώρα συντονισμένη εκστρατεία νημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top