Δίγλωσσοι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονται «Μακεδόνες»

Διεκδικούν "μακεδονική" μειονότητα

Να απαλείψουν κάθε τι αλυτρωτικό από τα σχολικά βιβλία των   Σκοπίων προβλέπεται μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα πάντως, λάδι στη φωτιά ρίχνουν προκλητικοί  δίγλωσσοι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας, που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες.

Το τωρινό άρθρο 49 του Σκοπιανού Συντάγματος ορίζει ότι: «η Δημοκρατία φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα των ατόμων εκείνων που ανήκουν στο Μακεδονικό λαό σε γειτονικές χώρες». Με αυτή την κάλυψη δίγλωσσοι Έλληνες που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα επιθυμούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Μακεδόνες. Όπως ο μουσικός Κώστας Θεοδώρου ή Dine Doneff  την καλλιτεχνική υπόσταση του οποίου αποθεώνει η Sueddeutsche Zeitung.

«Το πρώτο και κύριο, αναγνώριση Σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα, να ανοίξουν σχολεία τα οποία θα διδάσκουν τη Σκοπιανή γλώσσα, δικαιώματα και όλα τα σχετικά που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί» εξηγεί ο εθνολόγος Δημήτρης Ευαγγελίδης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

- σχολεία να διδάσκουν  «μακεδονική» γλώσσα
-Δικαιώματα για μειονότητες

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Αν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα σημάνει η ώρα των επιτροπών. Στα δικά μας σχολικά βιβλία όμως οι αναφορές στα Σκόπια  είναι  ελάχιστες, ενώ στη γειτονική χώρα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης σε ιστορία και γεωγραφία δικής τους επινόησης.

Αλλάζουν τα βιβλία της Ιστορίας για χάρη της «Βόρειας Μακεδονίας»

«Είναι προφανές πάντως ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δει τις αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα πριν αυτές μπουν σε ψηφοφορία» τονίζει ο  Νικηφόρος Κωνσταντίνου, πρόεδρος Δ.Σ ΟΛΜΕ.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top