Ακόμη και σε αρχαιολογικό χώρο σαρώνει η βιντζότρατα

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο οικοσύστημα

Ακόμη και πάνω σε  αρχαιολογικές περιοχές όπου υπάρχει πλήρης απαγόρευση ψαρεύουν οι βιντζότρατες. Η κάμερα του Star και ο Λάμπρος Δεμερτζής κατέγραψαν την καταστροφή που προκαλεί το συγκεκριμένο εργαλείο στην Ποσειδωνία.

Η τράτα που βλέπεται είναι βιντζότρατα, σύμφωνα με το πανελλήνιο δίκτυο παράκτιων αλιέων και  σαρώνει τον βυθό σε απαγορευμένη περιοχή στο Τολό. 

Αριστερά είναι ο ενάλιος αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης όπου σύμφωνα  με Κοινή υπουργική απόφαση απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενα εργαλεία όπως η βιντζότρατα ως τις εκβολές του Δαφνοπόταμου.  Η  τράτα έχει  μπουκάρει  σχεδόν μέχρι την ακτή ενώ  όπως φαίνεται   στον χάρτη του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης   σαρώνει την  Ποσειδωνία εξαφανίζοντας το γόνο.

Μεγάλο μέρος  των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδώνιας σε όλη την ελληνική επικράτεια  δεν απεικονίζεται ή απεικονίζεται πολύ μικρότερο από ότι πραγματικά είναι όχι μόνο στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Με την υποβρύχια κάμερα του ινστιτούτου Αρχιπέλαγος θα καταγράψουμε τις Ποσειδωνίες πάνω στις οποίες πολλές φορές  δουλεύουν εργαλεία όπως της βιντζότρατας και της μηχανότρατας.

Δείτε την εικόνα που καταγράφει η κάμερα του Αρχιπέλαγους.  Σε πολλά σημεία  η βιντζότρατα και η μηχανότρατα έχουν οργώσει την Ποσειδωνία, βιάζοντας κατάφορα  το οικοσύστημα.

«Δυστυχώς η χαρτογράφηση δεν ταυτίζεται με τις επίσημες χαρτογραφήσεις. Με  κάποιο λόγο εξαφάνισαν όλα τα παραγωγικά συστήματα. Και να έχουμε τα προβλήματα με την αλιεία ειδικά με την πεζότρατας. Οι παρανομίες που βλέπουμε ειδικά στα βαθύτερα νερά είναι τρομακτικές», λέει ο διευθυντής Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, Θεόδωρος Τσιμπίδης. 

Το  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης   έχει δει  αυτές τις εικόνες καταστροφής; τι κάνει για να σταματήσει  το έγκλημα;

Ειδικά μάλιστα όταν οι επιστήμονες είναι διατεθειμένοι να δώσουν όλα τα στοιχεία που διαθέτουν ώστε το υπουργείο   να ρίξει άγκυρα σε όλες τις βιτζότρατες.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top