Ενώπιον εκατοντάδων πολιτών ο απολογισμός δράσης του Δήμου Σαρωνικού

Δήμαρχος Σαρωνικού: Mε το έργο μας, κάνουμε τον τόπο μας κάθε μέρα καλύτερo

Σωφρόνης

Ενώπιον εκατοντάδων πολιτών του Δήμου Σαρωνικού αλλά και επισήμων από το χώρο του Εθνικού Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων από τους Συλλόγους και Φορείς του Δήμου,   παρουσιάστηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ο απολογισμός δράσης της Διοίκησης του Δήμου Σαρωνικού για την περίοδο 2015 - 2018, από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Σωφρόνη. 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο κ. Σωφρόνης και οι συνεργάτες του θα είναι οι συνεχιστές στην πορεία προόδου του τόπου. Το έργο του τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην πάνε χαμένα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή την περίοδο 2015 – 2018, παρά την δραστική περικοπή των πόρων από την Κεντρική Εξουσία, αλλά και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση. 

Όπως τόνισε ο κ. Σωφρόνης, «αναμετρηθήκαμε πολλές φορές με την κρατική γραφειοκρατία, αλλά και με ένα Κεντρικό Κράτος που επιδιώκει με κάθε τρόπο να υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ψαλιδίζοντας κατά 60% την κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους τα τελευταία 7 χρόνια, μεταφέροντας δεκάδες νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, αλλά και υπονομεύοντας τη λειτουργία σημαντικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων.  

Παρ’ όλα αυτά, δεν δεχθήκαμε να καταθέσουμε τα όπλα. Συνεχίσαμε να μαχόμαστε καθημερινά. Χάρη στη δική σας εμπιστοσύνη και υποστήριξη, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Σωφρόνης παρουσίασε κατόπιν αναλυτικά τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, εστιάζοντας κατ’ αρχήν στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης. Όπως ανέφερε, χάρη σε μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, οι ανεξόφλητες οφειλές του Δήμου μειώθηκαν από 2,3 εκατ. ευρώ το 2014 σε 1 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν σημαντικά πλεονάσματα, τόσο το 2015, όσο και το 2016 και το 2017. 

«Το οικονομικό πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα»

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, «οι πόροι αυτοί επιστρέφουν στους πολίτες, με τη μορφή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, αλλά και χρήσιμων έργων σε κάθε γειτονιά. Την περίοδο 2015 – 2017 υλοποιήσαμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους. Θεσπίσαμε κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μειώσαμε για το 2018 τα ανταποδοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό, κατά 2%, τόσο για τα οικιακά, όσο και για τα επαγγελματικά τιμολόγια. Μειώσαμε, επίσης, για το 2018 τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 10%».

«Στηρίζουμε στην πράξη, όσους έχουν πραγματική ανάγκη»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο που έχει υλοποιηθεί ή εξελίσσεται στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης της οικογένειας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, και των υποδομών, ενώ παρουσίασε και τις δράσεις του Δήμου με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα έργων συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ, για τα οποία η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αποχέτευσης, τονίζοντας ότι με τη λύση στην οποία κατέληξε η Δημοτική Αρχή, έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, «αντιμετωπίζουμε οριστικά, στο διάστημα της πρώτης μας θητείας, ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε τα τελευταία 40 χρόνια». 

«Διεκδικούμε αυτά που δικαιούται ο τόπος μας»

Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο διάστημα, καθώς και το πλαίσιο των διεκδικήσεων από την Πολιτεία, για έργα και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.  

Ο κ. Σωφρόνης τόνισε ότι το έργο που επιτελέστηκε στη διάρκεια της περασμένης τετραετίας ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους Τοπικούς Συμβούλους, το προσωπικό του Δήμου, αλλά και τους τοπικούς συλλόγους και φορείς, εθελοντές και χορηγούς, οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου. 

«Το 2019 θα διεκδικήσω ξανά την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Δημοτών»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά την ψήφο των πολιτών το 2019. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Όλα όσα έγιναν κι όλα όσα σχεδιάζουμε θα είναι οι βάσεις της νέας μας προγραμματικής συμφωνίας με τους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού. Σε λίγους μήνες, στο τέλος αυτής της θητείας, θα βρίσκομαι ξανά μπροστά σας, για να διεκδικήσω για μια ακόμη φορά την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας. Θα βρίσκομαι μπροστά σας με συνείδηση καθαρή, γνωρίζοντας ότι τίμησα τις υποσχέσεις που έδωσα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top