Συγγενής πεσόντα του ’40 μιλά στο Star

7.976 ήρωες του αλβανικού μετώπου παραμένουν άταφοι

Εξοργισμένοι είναι οι συγγενείς των πεσόντων του 1940 οι οποίοι δεν κλήθηκαν ποτέ στην τελετή ενταφιασμού 573 ετών στην Κλεισούρα. Γιος πεσόντα μιλά στο Star και τα λόγια του προκαλούν συγκίνηση.

«Ο πατέρας μου ήταν στο πυροβολικό, τραυματίστηκε, έπεσε όλμος, τον τελείωσε. Δεν το έχω γνωρίσει καθόλου, ήμουν δυο ετών», λέει.

Δημοσθένης Κωστόπουλος  - δεκανέας. Ένας από τους υπερασπιστές του "’Όχι "που δεν επέστρεψε ποτέ από το μέτωπο. Ξεψύχησε στα 30 του στο πεδίο της μάχης. Έπεσε για την πατρίδα το 1940. Κράτησε με νύχια και με δόντια το ύψωμα 731.Τις Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ.

«Ήμασταν 3 αδέρφια, περισσότερο αδυναμία είχε σε εμένα. Είχε στείλε γράμμα, ζητούσε φωτογραφία μου αλλά γύρισε πίσω η επιστολή. Είχε πεθάνει. Η μάνα μου περίμενε πάντα να έρθει…», λέει ο γιος του.

Ο κύριος Κωστόπουλος είναι 80 ετών. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του δίνει μάχη για να βρει τα κόκκαλα του πατέρα του που παραμένουν άταφα. Βρίσκονται θαμμένα κάπου στα χωράφια της Β. Ηπείρου.

«Με τη γκλίτσα έσκαβε στο χώμα και βρήκε μια αρβύλα, λίγο πιο κάτω κάτι κόκκαλα Ελλήνων. Τα οστά τους είναι διάσπαρτα», λέει ο Αποστόλης Κωστόπουλος.

Πριν λίγες μέρες στο στρατιωτικό νεκροταφείο Κλεισούρας ενταφιάστηκαν 573 οστά. Οι συγγενείς περίμεναν 78 χρόνια για αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν τους κάλεσε. Από το Υπ. Εξωτερικών τους είπαν πως θέλουν μια λιτή τελετή.

7.976 ήρωες του αλβανικού μετώπου παραμένουν άταφοι. Κάποιοι βρίσκονται κάτω από το γήπεδο της πόλης Πρεμετή στη Β. Ηπειρο, άλλοι κάτω από τις εγκαταστάσεις των λεωφορείων της Κορυτσάς ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα χώματα της Κλεισούρας. Το σημείο αυτό αποκαλείται  "άκαρπη γη" και δεν το καλλιεργούν ποτέ.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top