Οι δουλέμποροι αλωνίζουν στην Παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης

Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα έγιναν δύο ατυχήματα στην Καβάλα

Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα έγιναν δύο ατυχήματα στην Καβάλα. Στο πρώτο έντεκα μετανάστες κάηκαν ζωντανοί στο ταξίδι τους προς την ελευθερία. Στο δεύτερο, μία ημέρα μετά, οι έντεκα μετανάστες γλίτωσαν στο παραπέντε, όταν το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες. Με την κάμερα του Star βρεθήκαμε στην Παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι δουλέμποροι αλωνίζουν ανενόχλητοι.  

Ό,τι απέμεινε στην άκρη του δρόμου είναι στάχτη και αποκαϊδια ανακατεμένα με τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα των 11 άτυχων μεταναστών. Η Παλιά Εθνική Οδός Καβάλας - Θεσσαλονίκης έχει γίνει πλέον πέρασμα για τους δουλέμπορους, αφού τα μπλόκα της αστυνομίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. 

Εμείς βρεθήκαμε στην Παλιά Εθνική Οδό και κατά τη διάρκεια της διαδρομής δεν είδαμε κάποιο μπλόκο. Όπως μας είπαν οι κάτοικοι οι δουλέμποροι κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, αφού οι δρόμοι είναι χωρίς αστυνόμευση. 

Στο μακρινό και δύσκολο ταξίδι προς την ελευθερία οι δουλέμποροι στρατολογούν ακόμα και ανήλικους για να μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μόλις την Κυριακή οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και έναν νεαρό 16 χρόνων, έξω από την Καβάλα, οι οποίοι μετέφεραν 20 μετανάστες.  

Την ώρα που στα  hot spot της Τουρκίας συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Την ώρα που ο Ερντογάν μας πνίγει με τη θάλασσα των προσφύγων ... την ίδια ώρα ο Έβρος θυμίζει ξέφραγο αμπέλι, με τους δουλέμπορους να αλωνίζουν ανενόχλητοι, σαν στο σπίτι τους, αφού αστυνομία, στρατός και frontex δεν επαρκούν να φυλάξουν τον ποταμό μήκους 200 χιλιομέτρων. 

Ο Βαγγέλης Γκούμας συνάντησε τον Μουσάντ με την οικογένεια του. Έφυγαν όπως όπως από το Αφγανιστάν πριν από λίγο καιρό και πέρασαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου. 

Οι μετανάστες μόλις μπουν στο ελληνικό έδαφος μεταφέρονται από τους δουλέμπορους με ταξί σε μεγάλες πόλεις όπως την Αλεξανδρούπολη.

Εκεί είναι το ραντεβού με άλλους διακινητές. Μέσω της Βαλκανικής Οδού προσπαθούν να διοχετεύσουν τους μετανάστες στην Ευρώπη. Όσοι τα καταφέρουν πηγαίνουν Γερμανία, όσοι πάλι μείνουν πίσω κατεβαίνουν Αθήνα αναζητώντας άλλους δουλέμπορους που θα τους βοηθήσουν. 

Οι άνθρωποι στα hot spot πεθαίνουν λίγο λίγο κάθε μέρα. Μόνο στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες μετανάστες. Το δημοσίευμα του Newsweek κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες με γυναίκες και ανήλικα παιδιά να ξυλοκοπούνται και να κακοποιούνται ακόμα και σεξουαλικά: 

«Μητέρες που ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο λένε ότι περνούν τις νύχτες τους ξάγρυπνες γιατί φοβούνται για τις οικογένειές τους μετά τις αναφορές για βία και σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος γυναικών και παιδιών».

Από τον Έβρο το Σεπτέμβριο πέρασαν 5400 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός τεράστιος για ένα στενό σημείο όπως τα περάσματα του ποταμού. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top