«Καμπάνες» στην ΕΛ.ΑΣ μετά την επίθεση «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία του Ιράν

«Πυρά» αστυνομικών μετά τις μεταθέσεις

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αντίδραση αλλά και η εμφάνιση του φρουρού της πρεσβείας του Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του «Ρουβίκωνα», ζητήθηκαν ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ και έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες».

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

Λόγω της δράσης της αναρχικής συλλογικότητας, τιμωρήθηκαν για πρώτη φορά αστυνομικοί με μεταθέσεις.

Έτσι, δυσμενή μετάθεση πήρε ο διοικητής του ΑΤ Ψυχικού στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η φύλαξη της πρεσβείας του Ιράν, μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα, ο οποίος θα υπηρετεί το Σώμα από το Μεταγωγών πλέον.

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

Μετάθεση, όμως, περίμενε και τον φρουρό της πρεσβείας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και μετατέθηκε στις πεζές περιπολίες.

Για το περιστατικό, βρίσκεται σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση καθώς ο φρουρός δεν αντέδρασε όπως προβλέπει ο κανονισμός, αλλά προτίμησε να απομακρυνθεί όπως του ζητούσαν οι αντιεξουσιαστές. 

«Ρουβίκωνας»: «Μια χαρά αντέδρασε ο φρουρός»

Ο αστυνομικός στην πρεσβεία του Ιράν κοιτούσε τον Ρουβίκωνα να τα σπάει

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

«ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ»: «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» αναφέρει ότι «και 24ωρη να γίνει η παρακολούθηση σε κάποιους απο εμάς δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα .Μπορούμε να ξεφύγουμε, η αν αυτό δεν καταστεί δυνατό κάποιος άλλος να πάρει την θέση μας για να καλυφθεί το κενό.Η παρουσία πλέον πολλών ανθρώπων στην ομάδα οι οποίοι είναι άγνωστοι στην ΕΛΑΣ,μας δίνει ενα απεριόριστο πεδίο ελιγμών που θα μπορέσει να ''απορροφήσει''την αύξηση της αστυνομικής πίεσης.Οσων αφορά την κουβέντα που έχει ανοίξει για την αντίδραση του φρουρού στην πρεσβεία θα πω το εξής. Δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάς απο κάποιον που εκτελεί χρέη φρούρησης να είναι ''στην τσίτα''συνεχώς.Ο φρουρός ενός κτιρίου στην Ελλάδα[οσο υψηλά διαβαθμισμένος στόχος και εαν είναι]δεν είναι στρατιώτης του αμερικανικού πεζικού που κάνει σκοπιά σε προκεχωρημένη θέση στην έρημο του Αφγανιστάν.Μια σοβαρή ομάδα θα εκμεταλλευτεί τις στιγμές χαλάρωσης που μοιραία θα εμφανιστούν.Εν κατακλείδι τα καλύτερα έρχονται και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει».

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Μετά τις άμεσες μετακινήσεις συναδέλφων τους, έντονες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους των αστυνομικών.

Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.), αναφέρει ότι «είναι επιεικώς απαράδεκτο να επιδιώκεται να "μεταφορτωθεί" η ανικανότητα της πολιτείας να περιορίσει διά της δικαιοσύνης το φαινόμενο "Ρουβίκωνας", στρέφοντας επιτηδευμένα τα βλέμματα στην ενδεχόμενη ανεπάρκεια του αστυνομικού» και υποστηρίζει ότι με «με μεγάλη θλίψη» πληροφορήθηκε «τις διοικητικές πράξεις-αποφάσεις εξοστρακισμού του διοικητή του Τμήματος και του αστυνομικού σκοπού».

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή, διά των εκπροσώπων του, «εξεδήλωσε την αποδοκιμασία του για την κακή εικόνα που προσέδωσε η στάση του συναδέλφου αστυνομικού φρουρού της πρεσβείας».

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

Σημειώνει, ωστόσο, ότι το «μη αξιόποινο των πράξεων της συλλογικότητας έχει κριθεί επαλειμμένα με τη σύλληψη δεκάδων μελών της από την αστυνομία και την επιστροφή τους στο "θεάρεστο έργο" των καταστροφών, ατιμώρητοι, και λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνσή τους από την έδρα του δικαστηρίου».

Το δσ του σωματείου των ειδικών φρουρών Αττικής, που προτίθεται να καλύψει νομικά τους δύο αστυνομικούς, υπογραμμίζει ότι «ίσως, έστω για πρώτη φορά, θα έπρεπε να αναζητηθούν και ευθύνες για τους εγκληματικά ανεύθυνο-υπευθύνους που  διατηρούν το σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας "κωφάλαλο" και στο γεγονός ότι ο ασύρματος του συναδέλφου στην πρεσβεία του Ιράν ήταν εκτός λειτουργίας! Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. έχει γίνει γραφικό, καταγγέλλοντας καθημερινά αυτή την εγκληματική ανεπάρκεια» αναφέρουν το συνδικαλιστικό όργανο των ειδικών φρουρών.

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

ΠΟΑΞΙΑ: «ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) σημειώνει ότι «με έκπληξη» ενημερώθηκε σήμερα ότι με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποσπάται ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης-Ψυχικού.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί, «δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η ηγεσία αναζητά εξιλαστήρια θύματα, προκειμένου να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες όσων έχουν επιτρέψει με τις παραλείψεις και τις αποφάσεις τους την ανεξέλεγκτη δράση του "Ρουβίκωνα" και όσων κρύβονται πίσω από τις "κουκούλες" του».

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

Η ΠΟΑΞΙΑ διερωτάται αν «πιστεύει κανείς ότι με μια απλή μετακίνηση ενός διοικητή λύθηκε το μείζον πρόβλημα των συγκεκριμένων "ακτιβιστικών δράσεων", που επαναλαμβάνονται με κλιμακούμενη επικινδυνότητα από διετίας, αλλά χωρίς να δίδεται καμία ουσιαστική απάντηση σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο;».

«Διότι, αν είναι αυτή η "απάντηση" της ηγεσίας, τότε όλοι όσοι διοικητές είχαν ανάλογα συμβάντα στην περιοχή ευθύνης τους θα έπρεπε κατά τον ίδιο τρόπο να έχουν ήδη μετακινηθεί. Εκτός κι αν η συγκεκριμένη μετακίνηση εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες ή γίνεται ως μέτρο δήθεν "σωφρονισμού" των υπολοίπων, ότι "σας αναμένει το Μεταγωγών", λες και η συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να θεωρείται υπηρεσία υποδοχής των κατά την αυθαίρετη κρίση της ηγεσίας "αποτυχημένων" αστυνομικών».

Η Ομοσπονδία αναρωτιέται, επίσης, «πώς είναι δυνατόν να στιγματίζεται η ακεραιότητα του οποιουδήποτε αξιωματικού με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επαναληφθεί προσεχώς παραλλαγμένο, και ευχόμαστε να μην αποβεί μοιραίο για κανέναν…».

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, ζητεί από την ηγεσία του Σώματος να μην προσπαθεί «να καλύψει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για τη σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι αυταπόδεικτες και κραυγαλέες και οι οποίες έχουν αναδειχθεί από την πλευρά μας σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία.

Αναμένουμε από κάθε αρμόδιο να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε νομοθετικό πλέον επίπεδο για να μπει φραγμός στην προκλητική δράση του "Ρουβίκωνα" και κάθε άλλης μορφής "συλλογικότητας", που, όχι μόνο "παίζει" με τη δημόσια ασφάλεια ρισκάροντας ανθρώπινες ζωές, αλλά και ευτελίζει ταυτόχρονα τους θεσμούς και την ίδια την ελληνική πολιτεία, διεθνώς.

Ρουβίκωνας ΕΛ.ΑΣ

Καλούμε, τέλος τον κ. Αρχηγό, να ανακαλέσει την προαναφερόμενη απόφασή του και να προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις, αφενός προστατεύοντας τον αστυνομικό θεσμό και τους υφισταμένους του από επικίνδυνες και απαξιωτικές επιθέσεις, αφετέρου δε ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών με πράξεις ουσίας και όχι εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία μας δηλώνει αλληλέγγυα στο διοικητή του συγκεκριμένου Τμήματος, αλλά και σε όποιον τυχόν άλλο συνάδελφό μας αντιμετωπίσει τέτοια μεταχείριση, εξαντλώντας κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο, διότι προφανώς η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη για μας και τους αξιωματικούς που εκπροσωπούμε» καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top