Άννας Ροκοφύλλου: «Γιατί κατεβαίνω με τον Κώστα Μπακογιάννη»

Συνέντευξη της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου στο star.gr

Άννα Ροκοφύλλου

Η Άννα Ροκοφύλλου, δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη, είναι μια δυναμική Αθηναία, ενεργή πολίτης, με μεγάλη γνώση και εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση. Με όραμα και τεκμηριωμένη άποψη για την πόλη της Αθήνας.  Με αφορμή της αυτοδιοικητικές εκλογές είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα. Να συζητήσουμε μαζί της για την Αθήνα, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Το όραμα της για την πόλη. Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές αυτές με τον Κώστα Μπακογιάννη εξηγεί στη συνέντευξή της στον Γιώργο Βότσκαρη.  

Γιατί με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Με τον Κώστα μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει η γνώση και το πάθος για την Αυτοδιοίκηση. Μας ενώνει η κοινή μας επιθυμία να αλλάξουμε αυτή την πόλη, με συγκροτημένο σχέδιο, συλλογική δουλειά και συντονισμένη δράση. Γνωρίζουμε και οι δύο μας καλά ότι για να πας τον τόπο σου ένα βήμα πιο μπροστά χρειάζεται ΚΕΦΙ, ΤΟΛΜΗ, ΣΧΕΔΙΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ. Και αυτό το πέτυχε. Και στο Καρπενήσι και στην Στερεά Ελλάδα. Είναι η στιγμή της σύνθεσης. Είναι η στιγμή  που διευρύνεις την εμβέλεια της δράσης σου γιατί τα προβλήματα της πόλης σου έχουν αλλάξει παρονομαστή. Γιατί η Αθήνα χρειάζεται εδώ και τώρα αποφασιστική και συντονισμένη δράση από ανθρώπους με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση που θέλουν και μπορούν.  Ενώνω κι εγώ τις δυνάμεις μου. Με κέφι και αισιοδοξία. Με την εμπειρία και τη γνώση μου στο χώρο Αυτοδιοίκησης. Την επιστημονική μου κατάρτιση, την διεθνή μου εμπειρία και την επαγγελματική μου πορεία ως δικηγόρος. Στόχος μου είναι να εργαστώ για μια πόλη ανθρώπινη, ασφαλή, φιλική στους κατοίκους της. Για έναν Δήμο Ανοικτό, Δημοκρατικό και Κοινωνικά Αλληλέγγυο στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Που νοιάζεται και μεριμνά για τις ανάγκες των πολιτών.

Πόσο ποιοτική είναι η ζωή ενός δημότη στην Αθήνα;

Η ποιότητα ζωής συναρτάται με το πόσο φιλική, ανθρώπινη και προσβάσιμη για όλους είναι μια πόλη. Η μάχη μας είναι απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Γιατί η Αθήνα σήμερα ειδικά σε ορισμένα σημεία της αποτελεί μια πόλη εγκαταλελειμμένη δυσλειτουργική και μη φιλική τόσο στους κατοίκους της όσο και στους ξένους επισκέπτες της. Διάσπαρτες νησίδες όασης υπάρχουν και μπορεί να είναι καθαυτές φιλικές αλλά δεν εντάσσονται με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ένα ενιαίο σύνολο.  Απουσιάζει η συνοχή στην πόλη και θριαμβεύει η αποσπασματικότητα στις όποιες παρεμβάσεις. Με ενδιαφέρει μια πόλη στην ανθρώπινη, την κοινωνική της διάστασή. Μια πόλη που κοινωνικοποιεί είναι ασφαλής και ανθρώπινη. Η πόλη δεν είναι μόνον χώρος είναι και χρόνος. Στην δημόσια συζήτηση  κυριαρχεί η χωρική διάσταση της πόλης. Προσωπικά με ενδιαφέρει και η χρονική διάσταση της πόλη καθώς σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής. Ο δημιουργικός χρόνος που περνά κάποιος στην πόλη, απολαμβάνοντας πολιτιστικές δραστηριότητες, ή απλά διαβάζοντας ένα βιβλίο σε ένα πάρκο. Η έλλειψη ενός πάρκου ή μιας πλατείας στις γειτονιές. Η έλλειψη φωτισμού. Η έλλειψη ράμπας για ΑμΕΑ. Η έλλειψη πεζόδρομων και πεζοδρομίων συντελεί στην μείωση του ποιοτικού και δημιουργικού χρόνου που περνούμε στην πόλη. Κι αυτό έχει κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες στους κατοίκους της πόλης.

Η Αθήνα είναι μια πόλη προβλημάτων ή μια πόλη ευκαιριών ;

Η Αθήνα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες. Ως στάση ζωής προτιμώ πάντα να επιλέγω την αισιόδοξη προσέγγιση.  Η Αθήνα διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την καταστήσουν μια πρωτεύουσα που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι. Μια πόλη που την απολαμβάνεις είτε ως κάτοικος είτε ως επισκέπτης. Διαθέτει ένα ισχυρό συμβολικό κεφάλαιο με διεθνή απήχηση αυτό που ονομάζουμε brand name. Μια συγκλονιστική πολιτιστική κληρονομιά αλλά και μια αναξιοποίητη δεξαμενή σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια ελκυστική πόλη ευκαιριών για όλους. Για τους νέους που την εγκαταλείπουν. Για τους καταστηματάρχες που βάζουν λουκέτο λόγω χαμηλής εμπορικής κίνησης, ανομίας και παραβατικότητας.  Για τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο. Μπορεί και οφείλει να σηκώσει το ανάστημα μου. Να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Να συντονίσει κοινές δράσεις. Να δώσει κίνητρα. Να συσπειρώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Να ανταποκριθεί με σχέδιο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Να διεκδικήσει αρμοδιότητες και πόρους. Να συμβάλλει ενεργά για μια πιο ασφαλή, πιο καθαρή πιο ανθρώπινη πόλη. 
Η αναλογία πρασίνου σε σχέση με την έκταση της πόλης είναι από τις πλέον μικρές στην Ευρώπη πως θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;
Είναι γεγονός πως στο θέμα πρασίνου έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Η Αθήνα είναι μια πυκνοδομημένη πόλη με λιγοστό πράσινο και ελλιπώς συντηρημένο, γεγονός που επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το πράσινο σύμφωνα με όλες τις έρευνες βελτιώνει τη φυσική και ψυχική μας υγεία.  Χρειάζεται συνεπώς να αυξήσουμε τις εστίες πρασίνου ξεκινώντας από το επίπεδο της γειτονιάς. Στοχεύουμε στην Αθήνα το 2022 να μην χρειάζεται να περπατήσει κανείς κάτοικος περισσότερο από δέκα λεπτά για να βρει χώρο πρασίνου στη γειτονιά του. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσουμε κάθε εν δυνάμει ελεύθερο χώρο για τη δημιουργία νέων χώρου πρασίνου. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης όπως τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και το Πράσινο Ταμείο. Παράλληλα χρειάζεται να διεκδικήσουμε τις αρμοδιότητες που πρέπει να ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων όπως το Πεδίον του Άρεως. Από τα  συνολικά 5.3 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρασίνου της πόλης, στον Δήμο Αθηναίων ανήκουν μόνον τα 3.2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Αγαπημένη περιοχή στο κέντρο; 

Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα. Μια μοναδική στο είδος Αθηναϊκή συνοικία που σε συνδέει με την μνήμη και την ταυτότητα της πόλης. Μια ιδανική πρόταση περιπάτου σε μια γραφική πλευρά της πόλης που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη πολιτιστική, αρχιτεκτονική και αισθητική της αξία. 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κόσμημα της πόλης αν εξαιρέσουμε την Ακρόπολη; 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα κόσμημα όμως που θέλει ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα για να λάμψει ξανά.  Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί. Μια περιοχή ιστορική, σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και με πολλά σημεία ενδιαφέροντος εντός και γύρω της. Γι’ αυτό στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση σε συνεργασία με άλλους φορείς της συνένωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και με το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ. Μια εμβληματική παρέμβαση που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην περιοχή και να την αναδείξει ως ζωτικό τμήμα του πολιτιστικού κεφαλαίου της Αθήνας

Θέατρο ή σινεμά; 

Και τα δύο. Εξαρτάται από την ποιότητα της παράστασης, την διάθεση της στιγμής και την εποχή.  Το καλοκαίρι λατρεύω το θερινό σινεμά. 

Ποια εποχή θεωρείτε την Αθήνα πιο όμορφη;

Οπωσδήποτε την άνοιξη. Η Αθηναϊκή άνοιξη είναι μοναδική. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top