Οδηγούμε το νέο Citroen C1 Urban Ride

Γαλλική κομψότητα με στόχο την οικονομία

Citroen C1 Urban Ride   

Μας άρεσε από την πρώτη στιγμή που το είδαμε. Μια φίλη μου το… ερωτεύτηκε. Τι ωραία χρώματα, υπέροχος ο συνδυασμός με την υφασμάτινη οροφή (Airscape), είναι γλυκούλι σικάτο κομψό.» Αυτοί ήταν οι πρώτοι χαρακτηρισμοί από το γυναικείο φύλο όταν αντίκρισαν το μικρό Γαλλικό μοντέλο. Εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε αλλά δεν …ψωνίζουμε μόνο βάση εμφάνισης αλλά και με βάση το τι μπορεί να κάνει το κάθε αυτοκίνητο στον δρόμο.

Όμως δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην εμφάνιση.


Το μίνι της Citroen στην δεύτερη γενιά του έχει δεχθεί μια αισθητική αναβάθμιση, με την επανασχεδίαση των προφυλακτήρων και με την προσθήκη νέων χρωμάτων . Μπροστά ακλουθεί σχεδιαστικά την  ταυτότητα των υπολοίπων μοντέλων της Γαλλικής εταιρείας με τα στενά φωτιστικά σώματα και τους μεγάλους στρογγυλούς προβολείς ακριβώς από κάτω. Το μοντέλο της δοκιμής μας είχε ένα υπέροχο μπλε χρώμα Calvi με την υφασμάτινη οροφή σε πορτοκαλί χρώμα.  Η υφασμάτινη οροφή με διαστάσεις 800 x 760 mm ανοίγει ηλεκτρικά και δίνει στους επιβάτες ένα ιδιαίτερα φωτεινό περιβάλλον. Τις ημέρες που πήραμε το  Citroen C1 Urban Ride είχε ανοιξιάτικο καιρό. Χωρίς υπερβολή το πρώτο πράγμα που κάναμε  ήταν να ανοίξουμε την οροφή και να χαρούμε τον Αττικό ουρανό.

Στο εσωτερικό επικρατεί η ίδια χαρούμενη διάθεση,


Τα πλαστικά είναι  σκληρά όμως είναι πολύ καά δεμένα μεταξύ τους γεγονός που αποδείχθηκε όταν περάσαμε πάνω από επαρχιακούς χωματόδρομους χωρίς τριξίματα. Ιδιαίτερα όμορφη η πλαστική πορτοκαλί φάσα με το λογότυπο Urban Ride στο χρώμα της οροφής. Στα hi tech στοιχεία είναι η έγχρωμη οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων  με φωνητικές εντολές ,συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto που διαθέτει και κάμερα οπισθοπορείας. Στα συν είναι και η δυνατότητα εξοπλισμού του αυτοκινήτου με  Active Lane Departure Warning, Active City Brake ,Hill Start Assist και με σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας. Οι χώροι για 4 επιβάτες είναι ικανοποιητικοί με τον χώρο απσοκευών να διαθέτει 196 λίτρα αποθηκευτικού χώρου. Οι θήκες για τα μικροαντικείμενα εξυπηρετούν και με τον παραπάνω.

 «Δεν μπορεί ο δείκτης βενζίνης… χάλασε.»

Σε αυτό το …συμπέρασμα καταλήξαμε καθώς μετά από διαδρομή που ξεπέρασε τα 100 χιλιόμτερα δεν είδαμε να «σβήνει» κανένα από τα «κουτάκια» του δείκτη. Όμως κάνμε λάθος απλά γιατί το Citroen C1 Urban Ride αποδείχθηκε ιδιαίτερα φειδωλό στην κατανάλωση καυσίμου. Ο 3 κύλινδρος βενζινοκινητήρας των 998 κ. εκ. που βρίσκεται στην «καρδιά» του μικρού Γάλλου  διαθέτει νέο σύστημα ψεκασμού βενζίνης, βαλβίδα ανακύκλωσης των καυσαερίων ,υψηλότερη σχέση συμπίεσης και καλύπτει με το παραπάνω τις νέες αυστηρές προδιαγραφές Euro 6d/TEMP. Η απόδοση των  72 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και η ροπή των 9,5 κιλών στις 4.400 σ.α.λ. αποδεικνύουν  στο πάτημα του γκαζιού  ότι είναι το μοτέρ είναι  ιδιαίτερα σπιρτόζικο και ήσυχο με βάση την διάταξη των κυλίνδρων .Αυτό οφείλεται και στο βελτιωμένο περιστρεφόμενο αντίβαρο που μειώνει τους κραδασμούς. Στο βαθύ πάτημα του γκαζιού η βελόνα του στροφόμετρου ανεβαίνει στα κόκκινα, ιδιαίτερα γρήγορα με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 13,7 δευτερόλεπτα . Το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με τον όχι και τόσο σαφή επιλογέα   διαθέτει  μακριά κλιμάκωση. Στον ανοιχτό δρόμο είδαμε το ταχύμετρο να ξεπερνά τα 140 χλμ./ώρα.

Ακόμη και κοντά στην τελική ταχύτητα το μικρό C1 Urban Ride εντυπωσιάζει…

 


Με την σταθερότητα του. Το τιμόνι έχει καλή πληροφόρηση, οι αναρτήσεις το βοηθούν να έχει καλά «πατήματα» στις στροφές ενώ και τα φρένα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά . Το  Citroen C1 Urban Ride έδειξε  ιδιαίτερα σταθερό στον ανοιχτό δρόμο σε σημείο που με ταχύτητα 140 χλμ./ώρα να νομίζεις ότι κινείσαι με λιγότερα χιλιόμετρα. Επίσης είναι ευκίνητο στους ελιγμούς στα μικρά στενά της πόλης καλύπτοντας τις Ανάγκες της κατηγορίας του. Όσο για το μεγάλο πλεονέκτημα που είναι η οικονομία στο καύσιμου η μέση κατανάλωση πλησιάζει την εργοστασιακή των 4,1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα. 

Με στόχο την οικονομία…


στα πάγια έξοδα, με πλούσιο εξοπλισμό , με ξεχωριστή  εμφάνιση που αρέσει και με ευχάριστη οδήγηση το νέο Citroen C1 Urban Ride έχει 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση που καθορίζει την αξιοπιστία του, έχει τιμή που ξεκινά με την υφασμάτινη οροφή από 12840 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top