Η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί στη Λιβύη...

Φωτογραφια αρθρογραφου

Πάνω από το 80% του εδάφους της ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ

Η Λιβύη είναι χώρα δέκα και πλέον φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας. Πάνω από το 80% του εδάφους της ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και το εκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας που έχει εγκατασταθεί στο Τομπρούκ. 

Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης των Αδελφών Μουσουλμάνων με πρωθυπουργό τον Φαγέντ Αλ Σαράζ ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα (όχι τα περίχωρά της) και τη Μιζράτα μία παραθαλάσσια πόλη περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κατ’ αρχάς οι προσδοκίες από το Συνέδριο του Βερολίνου είναι μικρές επί της ουσίας, εκτός κι αν γίνει δεκτή η λύση της αποστολής δύναμης του ΟΗΕ εντός της Τρίπολης για να ελεγχθεί η ασφάλεια στην πρωτεύουσα. 

Ο Χαφτάρ είναι υπέρ της πολιτικής λύσης και της ειρήνης, όμως η μόνη περίπτωση να σταματήσει ο πόλεμος είναι να αφοπλιστούν πλήρως οι πολλές ανεξάρτητες ένοπλες ισλαμιστικές-τζιχαντιστικές ομάδες που δρουν στα δυτικά και στηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ταυτόχρονα να εγκαταλείψουν την Τρίπολη ώστε οι θεσμοί της χώρας να είναι ασφαλείς. Τις ομάδες αυτές συνδράμει η Τουρκία εξοπλιστικά και το Κατάρ οικονομικά. 

Η Αίγυπτος, η ισχυρή χώρα του αραβικού κόσμου και οι σύμμαχοί της οι οποίοι στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ, δε θα δεχθούν σε καμία περίπτωση πολιτική λύση που να περιλαμβάνει, ανοικτά, Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η δύναμη του Χαφτάρ βαίνει αυξανόμενη καθώς τον στηρίζουν και οι περισσότερες φυλές. Οι φύλαρχοι λοιπόν αποφάσισαν να κλείσουν τους αγωγούς και να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου μέχρι νεωτέρας...

Και για να γίνει ξεκάθαρο σε όλους επειδή γράφεται και λέγεται συνεχώς για «χάος» στη σημερινή Λιβύη. Στην ανατολική Λιβύη η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη. Εδώ και καιρό. Κανένα χάος δεν επικρατεί. Οι άνθρωποι κάνουν φυσιολογικά τη ζωή τους από την ημέρα εκείνη στα τέλη του 2017 όταν ο στρατός του Χαφτάρ απομάκρυνε τις ισλαμιστικές ομάδες και το Ισλαμικό Χαλιφάτο από την παλιά πόλη της Βεγγάζης και τις άλλες πόλεις της Κυρηναϊκής. Το μόνο πρόβλημα ότι υφίστανται οικονομικό στραγγαλισμό καθώς η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στην Τρίπολη...

Γι’ αυτό μετά την απόλυτα επιτυχημένη κίνηση της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα θα πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να στείλει επιτροπή στη Βεγγάζη για να ανοίξει προξενείο εκεί το γρηγόρότερο δυνατόν. Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνει άμεσα η Αθήνα είναι μια διατραπεζική συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Χαφτάρ ζήτησε άμεση αεροπορική σύνδεση Βεγγάζης - Αθηνών και μάλιστα με τη νέα λιβυκή εταιρεία «Berniq Airlines» που ανήκει στη λιβυκή τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης (Bankl of Commerce and Development). Φυσικά ζήτησε και πορθμειακή σύνδεση κυρίως με την Κρήτη. Η απόσταση Κυρηναϊκής-Κρήτης είναι μικρότερη από αυτή της Κρήτης με τον Πειραιά.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η κοινή γνώμη στην Κυρηναϊκή, αλλά και στην Τριπολίτιδα είναι υπέρ της Ελλάδας. Γράφονται και λέγονται πολλά για τη στάση της χώρας μας στο λιβυκό δράμα.

Οι αμέσως επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να είναι σε συνεχή αφύπνιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top