Αποφασίζουμε και διατάσσουμε: Απαγορεύονται τα μη κρατικά ΑΕΙ!

Φωτογραφια αρθρογραφου

Το παράλογο μιας ακόμη Αναθεώρησης του Συντάγματος

Η διαδικασία της  Αναθεώρησης του Συντάγματος προχωρά μεν  όπως- όπως και με διάφορα ευτράπελα στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά με την κοινωνία παγερά αδιάφορη τόσο για τον τρόπο που γίνεται (ερήμην της και με προφανή διάθεση κομματικής εκμετάλλευσης), αλλά και για τη χρονική συγκυρία (λίγο πριν εκπνεύσει η θητείας της σημερινής κυβέρνησης). 

Αυτό που οι πολλοί διαπιστώνουν πάντως και στο οποίο δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση, με αφορμή την άρνηση αναθεώρησης του άρθρου 16, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ένα «περίκλειστο» κράτος στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξαιτίας ιδεοληψιών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" της αλήστου μνήμης δικτατορίας για οτιδήποτε δε '"βόλευε" το τότε καθεστώς, επιβιώνει ως νοοτροπία στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τη θέληση της κοινωνίας, την οποία δε λαμβάνει υπόψη της μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.         

Δυστυχώς,  η χώρα μας αντί να μιμηθεί το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία από χώρα εξαγωγής φοιτητών έγινε χώρα υποδοχής, αρνείται να δώσει το δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής στη μόρφωση στους νέους της χώρας μας. Αρνείται επίσης να προκαλέσει έναν  υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στα δημόσια ΑΕΙ της Ελλάδας (αρκετά εκ των οποίων και παρά τα προβλήματα διατηρούν ένα ικανοποιητικό ή και καλό επίπεδο σπουδών) και σε μη κρατικά πανεπιστήμια (και όχι κατ’ ανάγκην  «ιδιωτικά» με την κυριολεκτική έννοια του όρου). 

Παράλληλα, αρνείται την αξιοποίηση του σημαντικού ακαδημαϊκού δυναμικού Ελλήνων επιστημόνων που αυτή τη στιγμή (ελέω και της κρίσης) διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα ήθελαν να επαναπατρισθούν. Αρνείται όμως και τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στον συγκεκριμένο τομέα, με την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας  αλλά και του συμβολισμού που φέρει παγκοσμίως το όνομά της στην Παιδεία,  τον Πολιτισμό και την Επιστήμη.  

Για να είμαστε δίκαιοι,  δεν είναι η κυβέρνηση Τσίπρα η πρώτη που υπέκυψε σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και σε ιδεοληψίες. Ήταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου στο παρελθόν αυτή που ανέκρουσε πρύμνα και υπό τον φόνο εσωκομματικών αντιδράσεων αρνήθηκε τελικά να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16, την οποία  είχε επιχειρήσει η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. 

Το σημαντικό όμως είναι ένα: Καθώς η απόρριψη μιας πρότασης Αναθεώρησης δεσμεύει τη χώρα επί 10 χρόνια (καθώς το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τις συνεχείς τροποποιήσεις του όπως π.χ. στις ΗΠΑ ή στα γειτονικά μας Σκόπια),  κάθε φορά που απορρίπτεται η πρόταση μια ολόκληρη γενιά  μαθητών είναι καταδικασμένη στον εγκλωβισμό  στο κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Αλλά όπως έλεγε ο  (αντιπαθής για άλλους λόγους στην Ελλάδα) Μέτερνιχ, «αυτό είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα,  είναι λάθος».  
                          
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top