10 χρόνια δυστυχισμένα Χριστούγεννα

Φωτογραφια αρθρογραφου

Σε παρατεταμένη εθνική κατάθλιψη η χώρα και στο τέλος του 2018

Το Σαββατόβραδο της 6ης Δεκεμβρίου 2008 έβρισκε τη μισή  Ελλάδα να εορτάζει ξέγνοιαστη μαζί με κάποιον Νίκο ή Νικολέτα. Όπως ένας δεκαπεντάχρονος, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, ο οποίος, όταν πήγε στη γιορτή φίλου στα Εξάρχεια, δε φανταζόταν ότι δε θα επέστρεφε ποτέ στο σπίτι του, εξαιτίας της άφρονος ενέργειας ενός αστυνομικού.  

Τις ημέρες οργής και καταστροφής που ακολούθησαν, η Ελλάδα βρέθηκε σε ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά εορταστικό. Ακόμη και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος έκαψαν οι κουκουλοφόροι, ενώ οι καταστηματάρχες αντί να μετρούν εισπράξεις, ενόψει των εορτών, μετρούσαν απεγνωσμένοι τις καταστροφές. 

Τότε, πολλοί Έλληνες σκέφτονταν ακόμη «θα περάσει κι αυτό» και ότι τα Χριστούγεννα του 2008 ήταν μια παρένθεση. Η κρίση που ήδη μάστιζε τις ΗΠΑ μετά το σκάνδαλο της Lehman Brothers, που με τη σειρά του προκάλεσε «ντόμινο» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έμοιαζε πολύ μακρινή για να πιστέψουμε ότι θα γινόταν αληθινή και στην Ελλάδα.

Τα πλάνα με τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους, που μετά τις κατασχέσεις των σπιτιών τους, βρέθηκαν ακόμη και οικογενειακώς στους δρόμους, δεν έλεγαν και πολλά ακόμη σε μια χώρα, που στις αρχές της ίδιας δεκαετίας και υπό την ευωχία της χρηματιστηριακής έκρηξης, ζούσε στην «εποχή της αστακομακαρονάδας». 

Ακόμη και στις αρχές του  2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε ότι η θύελλα έρχεται και στην Ελλάδα, δεν ήταν λίγοι όσοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για «κόλπο» προσφυγής στις κάλπες. Κι όταν ένας άλλος πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», πολλοί πίστεψαν ότι τελικά έρχονται «καλύτερες ημέρες».

Μόνο που τελικά, αντί για καλύτερες ημέρες, η χώρα βιώνει από τότε έναν εφιάλτη, που οδεύει προς τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας. Μια κατάσταση μιζέριας, που παρά τις διακυμάνσεις, δε λέει να τελειώσει (σε μια κατάσταση που θα μπορούσε βέβαια να ήταν ακόμη χειρότερη αν τον Ιούλιο του  2015 είχε επέλθει το Grexit μετά τα «έπη» Βαρουφάκη επί επτά μήνες).      

Τα Χριστούγεννα έρχονται και παρέρχονται, κοινωνικά μερίσματα δίνονται ως «παραμυθία», αλλά η αλήθεια είναι μία: Η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει μια εθνική κατάθλιψη και θα τη βιώσει και τα Χριστούγεννα του 2018, μέσα σε παγωμένα για αρκετούς σπίτια και με ένα μπούτι γαλοπούλα... «για το καλό». Και ως γνωστόν, η κατάθλιψη στις γιορτές επιδεινώνεται.

Τα 10 χρόνια πάντως παραείναι πολλά για να βρίσκεται μια χώρα σε κατάσταση δυστυχίας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το πολιτικό προσωπικό της χώρας.      
                         
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top