Ερντογάν, εσύ, Super Star...

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Ο «σουλτάνος» προσπαθεί να «αγοράσει» χρόνο και να κερδίσει συμμάχους

Με παγερό βλέμμα, αργό και στακάτο βηματισμό, o Toύρκος Πρόεδρος φτάνει στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα. Οι υποστηρικτές του παραληρούν σε κάθε του ανάσα. Τον βλέπουν ως τον σωτήρα του Έθνους. Η  πομπώδης εκδήλωση για τη συντριβή του ελληνικού στρατού κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ το 1922 ζαλίζει. Γιορτάζουν με τιμές και δόξες μία ημέρα θρήνου για τον ελληνισμό. Τη ματωμένη 30η  Αυγούστου, τότε που η Σμύρνη «καταστράφηκε» κι ένα εκατομμύριο Έλληνες ξεριζώθηκαν.


Στο μάτι του Ερντογάν το Αιγαίο


96 χρόνια μετά, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε κρεσέντο λεονταρισμών.  Φουσκωμένος από περηφάνια κινείται στο γνωστό προκλητικό του ύφος . «Από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο ενισχύουμε την παρουσία μας, ακολουθώντας μια ενεργή πολιτική στον τομέα των θεμάτων που αφορούν τα συμφέροντα της Τουρκίας», λέει στη διάρκεια εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο για την επέτειο της 30ης Αυγούστου.  Παίζει το χαρτί του εθνικισμού. Αυτό που γνωρίζει καλύτερα κι από τον εαυτό του.  Εκεί στηρίζει το όνειρο του για τη «Μεγάλη Τουρκία».

Τα χρέη «πνίγουν» τον Ερντογάν

Στο καζίνο των αγορών εμφανίζεται σαν 5χρονο κακομαθημένο παιδάκι. Ανοίγει μέτωπα, χωρίς να έχει σκεφτεί τις συνέπειες. Ποντάρει στην τύχη.  Επιστρατεύει δοξασίες, μύθους και «προφητείες» για τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας. Πορεύεται με Ρωσία-Κίνα και λέει «αντίο» στη Δύση. Οι αγορές τον εκδικούνται.  Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% μέσα σε έναν χρόνο έχει γονατίσει  την οικονομία της Τουρκίας. Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan λέει πως αν η χώρα του Ερντογάν δεν αποπληρώσει το εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων μέσα σε 11 μήνες, θα χρεοκοπήσει. Η Turk Telekom, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεφωνίας στη χώρα, χρεοκοπεί και οι ειδικοί λένε πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο «σουλτάνος» βλέπει να χάνει τη δύναμή του παρά τις εθνικιστικές κορώνες. Προσπαθεί να «αγοράσει» χρόνο και να κερδίσει συμμάχους στο ευρύτερο εμπορικό και γεωπολιτικό παιχνίδι.

Ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας στην Ευρώπη

Την πόρτα του άλλοτε θανάσιμου εχθρού του χτυπά ο Τούρκος Πρόεδρος. Για την ώρα κανείς δεν του ανοίγει, όσο και αν ο ίδιος διαρρέει πως η Ευρώπη τον στηρίζει. Η προσπάθειά του να μπει στην ευρωπαϊκή παρέα δε φαίνεται να έχει πείσει τις αγορές. Το βράδυ της Τετάρτης η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 4,5% έναντι του δολαρίου και 4% έναντι του ευρώ. Την ίδια ώρα, εκείνος προσπαθεί να «μπει στο μάτι» του Ντόναλντ Τραμπ. Τον κατηγορεί για οικονομικό πόλεμο και σε κάθε ευκαιρία του δείχνει τα δόντια του. «Εμείς μία φορά πεθαίνουμε, χίλιες ανασταινόμαστε», ήταν το τελευταίο μήνυμα που έστειλε από την Άγκυρα στην Ουάσιγκτον με «αγάπη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top