Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Οι Συμπληγάδες, ο προορισμός, οι Σειρήνες και οι πολυμήχανοι Έλληνες

 

Οι Συμπληγάδες, ο προορισμός, οι Σειρήνες και οι πολυμήχανοι Έλληνες, σαν τον Οδυσσέα. Τι ωραίο να σου δίνει μία συγκυρία τόσες ευκαιρίες για έναν λόγο γεμάτο λογοπαίγνια και μνείες σε ποιητές, όπως ο Όμηρος και ο πιο σύγχρονος Καβάφης. Μπορείς να μιλήσεις στο θυμικό του Έλληνα και να τον κάνεις να πιστέψει πως είσαι και είναι απόγονος ανθρώπων με σκέψη υψηλή.

Δυστυχώς τότε, όπως και σήμερα, δεν έχουν όλοι σκέψη υψηλή και πνεύμα αγνό, ούτε και ταλέντο στη συγγράφη. Δεν μπορεί πια ο Έλληνας να επαφίεται στο λαμπρό παρελθόν όσων περπάτησαν στη γη αυτή τη «δοξασμένη». Τα πράγματα είναι πολύ πιο τεχνοκρατικά και διόλου ρομαντικά.

Άσε που όταν φτάνει στον προορισμό του ο ταξιδιώτης του Καβάφη, η Ιθάκη δεν έχει τίποτα να του δώσει. Ούτε πλούτη, ούτε δουλειές. Έτσι σοφός που έγινε, ήδη θα το κατάλαβε οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Ποια είναι λοιπόν τα μαθήματα αυτής της κρίσης, από την οποία δε λέει να βγει η Ελλάδα; Τα μαθήματα της «κακιάς» Ευρώπης;

Πρώτο και καλύτερο ότι αν λειτουργείς χωρίς συνέπεια και μέτρο, σπαταλάς χρήματα που δεν έχεις, κωλυσιεργείς και μπλοκάρεις διαδικασίες, οι «κακοί» ξένοι και οι επενδυτές δε θα σου έχουν εμπιστοσύνη. Δε θα θέλουν ούτε να κάνουν δουλειές στη χώρα σου και να δώσουν δουλειές και χρήματα, ούτε και να αγοράσουν τα επισφαλή ομόλογά σου, που θα αντικαταστήσουν ως μέσο δανεισμού τα λεφτά των μνημονίων, που ήρθαν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά με όρο κάποια μέτρα που δε θέλησες να βάλεις από μόνος σου.

Δεύτερο, ότι αν δεν αφήσεις τους νέους να γυρίσουν στην Ελλάδα με ιδέες και γνώση από τα ταξίδια τους και να αναπτύξουν τη χώρα όπως αυτοί έμαθαν και όχι με τον τρόπο τον δικό σου, θα είμαστε πιο πίσω κι από χώρες που κοροϊδεύουν στα καφενεία, όπως εκείνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που αν τις επισκεφτείς, ντρέπεσαι για τα δικά σου μικρά και βρώμικα πεζοδρόμια. Που αν μιλήσεις με επαγγελματίες ντόπιους, καταλαβαίνεις πως λειτουργείς με απαρχαιωμένες επαγγελματικές μεθόδους και αντιλήψεις.

Τρίτο, ότι αν δεν εξορθολογίσεις τη φορολογία, ώστε να μπορεί ο καθένας να την πληρώσει και να «αντέχει» να δραστηριοποιείται επαγγελματικά, είτε θα αποφασίσει να φοροδιαφύγει είτε θα προστεθεί στο ποσοστό ανεργίας σου, ως άλλος ένας αριθμός πρωτοκόλλου.

Φταίνε οι Έλληνες που είναι φοροφυγάδες, φταίνε οι Έλληνες που κλέβουν, φταίνε οι Έλληνες που χτίζουν αυθαίρετα, φταίνε οι Έλληνες εργοδότες που δεν είχαν λεφτά να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, φταίνε οι Έλληνες νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό, φταίνε, φταίνε... Αλλά κατά τα άλλα είναι άξιοι απόγονοι του πνεύματος του Ομήρου και του Καβάφη...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top