Όταν η μοναξιά είναι επιλογή κρύβονται... «δαίμονες»

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Η μοναχικότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Από μικρή εκνευριζόμουν όταν άκουγα κάποιον να λέει πως ο «άνθρωπος μόνος γεννιέται, μόνος πορεύεται στη ζωή και μόνος φεύγει….». Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω όσους προτιμούν τη μοναχικότητα από τη συντροφικότητα και πάντα μελαγχολούσα όταν άκουγα την Αλεξίου να ερμηνεύει το «άνθρωποι μονάχοι...»

Πιστεύω πολύ έντονα πως αυτός που αποφεύγει όπως «ο διάολος το λιβάνι» τους συνανθρώπους του κάποιο «θεματάκι» έχει. Και εξηγώ αμέσως τι εννοώ!

Ο συντροφικός μοιράζεται τις σκέψεις του, τις χαρές του, τις λύπες του, τις αποτυχίες του και τις επιτυχίες του με αυτούς που αγαπά. Πιστεύει πως ο πόνος μετριάζεται όταν τον ομολογείς και η χαρά μεγαλώνει όταν συμπεριλαμβάνεις και άλλους σε αυτήν! Δε θεωρεί αδυναμία το να εκφράζεις το συναίσθημά σου αλλά το να το κρατάς βαθιά κρυμμένο μέσα σου. Ο συντροφικός ακόμα και όταν πληγώνεται, δεν τα ισοπεδώνει όλα. Εμπιστεύεται ξανά γιατί πιστεύει στον εαυτό του και άρα στους άλλους.

Ο μοναχικός συνηθώς είναι δύστροπος και ιδιόρρυθμος. Δεν εμπιστεύεται εύκολα και υψώνει τείχη. Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημά του. Φόβος μην πληγωθεί, φόβος μην προδοθεί, φόβος μην εκτεθεί…. Και εν τέλει φόβος για τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Αλλά το πιο σημαντικό το διάβασα σήμερα σε επιστημονικές αναλύσεις από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU).

Σύμφωνα με αυτές, η μοναξιά είναι εξίσου θανατηφόρος παράγοντας με το κάπνισμα και πρέπει να θεωρείται σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία!

Σύμφωνα με τους ειδικούς από τις ΗΠΑ, η μοναξιά σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, με τις αρνητικές συνέπειές της να είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες του καπνίσματος και μεγαλύτερες απ’ ό,τι εκείνες της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Συγκεκριμένα, η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και το να ζει κανείς μόνος του σχετίζονται με αύξηση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου κατά 26% έως 32%.

«Οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν μία από τις ουσιώδεις ανάγκες των ανθρώπων και έχουν ζωτική σημασία για την ευεξία και για την επιβίωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο BYU.

Η μοναξιά λοιπόν εκτός των άλλων βλάπτει σοβαρά την υγεία!

*email: mkipreou@star.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top