Με εξαίρεση τον Τραμπ, η Τερέζα Μέι έχει ξεμείνει από φίλους...

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Βρετανοί και Ευρωπαίοι «πολεμούν» την Αγγλίδα πρωθυπουργό

Μετά από το G20 στο Αμβούργο, όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξασφάλισε υποσχέσεις για μία ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με τις Η.Π.Α. από τον Ντόναλντ Τραμπ, επέστρεψε στο δικό της στίβο μάχης στο Λονδίνο, όπου Βρετανοί και Ευρωπαίοι βουλευτές την περίμεναν... στη γωνία.

Σήμερα ακούσαμε την πρώτη της ομιλία στην οποία προσπάθησε να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, αλλά και των ίδιων της των βουλευτών, μετά από το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου που της στέρησε την αυτοδυναμία στη βουλή. Μιλώντας στην παρουσίαση του Taylor Report, μίας έκθεσης για τις ανάγκες αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος για τους αυτοαπασχολούμενους, που είχε παραγγείλει η ίδια, είπε πως δεν έχει αλλάξει το όραμά της για μία «καλύτερη και πιο δίκαιη Βρετανία».  Προσπαθώντας να κερδίσει τη συναίνεση των Βρετανών βουλευτών για τους νόμους που πρέπει να περάσει, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μοιραστούν τη γνώμη και τις ιδέες τους για τις καίριες διαπραγματεύσεις του Brexit. Ήταν η πρώτη παραδοχή της ότι χρειάζεται βοήθεια για να συνεχίσει να κυβερνά, αν και πολιτικοί αναλυτές περίμεναν να πει περισσότερα... να παραδεχθεί ανοιχτά την πολιτική της ήττα.

Πυλώνες της ρητορικής της Μέι είναι περισσότερες παροχές για τους Άγγλους και ένα «σκληρό» Brexit που ενδέχεται να κάνει τους Ευρωπαίους που ζουν στη χώρα της «δεύτερης κατηγορίας» πολίτες. Θέλει έξοδο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, που μπορεί να οδηγήσει σε ακριβότερες εισαγωγές και λιγότερο ανταγωνιστικές εξαγωγές, αλλά και διακοπή της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βρετανικά ζητήματα. Βρετανοί βουλευτές, ακόμα και από το δικό της κόμμα των Συντηρητικών, διαφωνούν με την αδιάλλακτη πολιτική της που πιστεύουν ότι της στοίχισε τις έδρες που έχασε στις τελευταίες εκλογές. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι Συντηρητικοί βουλευτές, το «Brexit» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πλήξει αρκετές επιχειρήσεις που δε θα τις συμφέρει πλέον να λειτουργούν στην Αγγλία. Δε θα διστάσουν λοιπόν, όπως έχουν ήδη πει στην κυβέρνηση, να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες, αφήνοντας πίσω ανέργους και ένα αξιόλογο «κενό» στα αγγλικά φορολογικά ταμεία. 

Πώς θα αυξήσει λοιπόν η αγγλική κυβέρνηση τις παροχές προς τους δικούς της πολίτες, αφού θα πληγεί η βρετανική οικονομία από τις υπόλοιπες πολιτικές της; Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, αυτό θα το καταφέρει, αυξάνοντας τους φόρους! Άρα όποιες υποσχέσεις για διακοπή των πολιτικών λιτότητας είναι πλασματικές.

Όσο για την έξοδο από την ενιαία αγορά, μέχρι και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης διαφωνεί. Μία ομάδα βουλευτών, λοιπόν, αντιπολιτευτικών κομμάτων, αλλά και Συντηρητικών, έχουν ταχθεί εναντίον της Μέι και έχουν συμφωνήσει να ζητήσουν τροπολογίες στο «νομοσχέδιο ανάκλησης», που θα μετατρέψει τους Ευρωπαϊκούς νόμους σε Βρετανικούς. Αυτό θα κατατεθεί από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στη βουλή την Πέμπτη. Χωρίς τη συναίνεση της βουλής, κινδυνεύει να «πέσει» η ήδη αδύναμη κυβέρνηση της Μέι.

Εν τω μεταξύ, εκτός από τους βρετανούς βουλευτές της αντιπολίτευσης που ζητούν εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Αγγλία, η Μέι έχει να αντιμετωπίσει και τους Ευρωπαίους βουλευτές που απειλούν με βέτο στη συμφωνία για το Brexit αν δεν αλλάξει η Βρετανία την πρότασή της για το μέλλον των ανθρώπων αυτών. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το μόνο εκλεγμένο από το λαό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει από το 2006 το δικαίωμα να θέτει βέτο, αν και το έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές, σε ειδικές περιπτώσεις ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Με την τελευταία της πρόταση για το στάτους των Ευρωπαίων πολιτών στην Αγγλία μετά το Brexit, η Τερέζα Μέι ξεπέρασε ακόμα και τα όσα είχε πει προεκλογικά. Σε αντίθεση με τον επικεφαλή διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ που ζητάει οι Ευρωπαίοι πολίτες να διατηρήσουν όλα τα δικαιώματα που είχαν στη χώρα πριν το Brexit, η Μέι πρότεινε να τους παρασχεθούν δικαιώματα «τρίτης χώρας» πολιτών. 

Αυτό σημαίνει πως όποιος ζει και εργάζεται στη χώρα για πέντε έτη θα μπορεί να κάνει αίτηση για άδεια παραμονής στη χώρα. Οι υπόλοιποι δε θα μπορούν να ψηφίζουν πια σε τοπικές εκλογές, ενώ οι συγγενείς Ευρωπαίων κατοίκων της Αγγλίας, θα μπορούν να πηγαίνουν να ζήσουν μαζί τους μόνο αν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα έναν κατώτατο μισθό από τον εργοδότη τους, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 35,000 λίρες για μη Ευρωπαίους. Δε θα έχουν πρόσβαση σε επιδόματα, ενώ παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, για παράδειγμα αν θα πληρώνουν μειωμένα δίδακτρα οι φοιτητές, όπως γίνεται τώρα για Άγγλους και Ευρωπαίους πολίτες, ή τι ιθαγένεια θα έχουν παιδιά Ευρωπαίων που γεννιούνται στη χώρα. 

Η πρόταση της Ευρώπης για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, τους εγγυάται τα τωρινά τους δικαιώματα με πρόσβαση σε επιδόματα και υπηρεσίες υγείας, αλλά και άδεια παραμονής χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αίτηση για επιπλέον έγγραφα.

Προς το παρόν περιμένουμε τον επόμενο λόγο της Μέι την Πέμπτη στη βουλή των κοινοτήτων. Αναμένεται πως, με το κλίμα που επικρατεί, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μία πιο ισορροπημένη πρόταση για το Brexit, αποφεύγοντας ακραίες προτάσεις που θα καταψηφιστούν.

Και ενώ Βρετανοί και Ευρωπαίοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, το θρίλερ του Brexit συνεχίζεται...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top