Ούτε σανό, ούτε χρέος ...

Φωτογραφια αρθρογραφου

Ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι δεν παίζουν αυτά τα σενάρια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι οι ξένοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται

Ήταν ένα βίαιο χαστούκι στη λογική, η παραδοχή Χουλιαράκη ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε να πάρει τίποτα για το χρέος.

Στο πρώτο άκουσμα, ένα μούδιασμα και μια παγωμάρα.

Μα τι λέει; Κι ύστερη η μνήμη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε πάνω από έναν χρόνο και αυτήν την αξιολόγηση, φόρτωσε τον λογαριασμό των μέτρων, υπονόμευσε το κλίμα σταθερότητας και  επανέφερε την αβεβαιότητα  με απώτερο δεδηλωμένο στόχο να πάρει δήθεν λύση για το χρέος .

Τι γραβάτες θα φορούσε ο πρωθυπουργός, τι  too good to be true άκουγες, η ανάπτυξη θα ερχόταν μαζί με την ποσοτική χαλάρωση και στο τέλος της ουράς των θετικών νέων περίμεναν και μυριάδες επενδυτές για να ρίξουν ζεστό χρήμα στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία.

Ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έλεγαν οτι δεν παίζουν αυτά τα σενάρια αλλά η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι έχει συμμαχίες και ότι οι ξένοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Και τώρα μας λένε ότι ήξεραν ότι δεν θα πάρουν λύση για το χρέος. Οι ίδιοι που μέχρι χθες έλεγαν ότι δίνουν την υπέρτατη μάχη και πως γι΄αυτό  καθυστερούν την διαπραγμάτευση και γι΄αυτό ψηφίζουν τα μέτρα. Ούτε στην ποσωτική χαλάρωση εντάχθηκε η χώρα.

Οι ίδιοι μας έλεγαν ότι αν δεν μπούμε στην ποσωτική χαλάρωση και δεν πάρουμε λύση για το χρέος δεν θα μπορέσουμε να βγούμε με επιτυχία στις αγορές.

Και επιμένουν και σήμερα. Παρ΄ότι δεν πήραν τις προϋποθέσεις εξόδου στις αγορές όπως οι ίδιοι τις χαρακτήριζα, επιμένουν να βλέπουν έξοδο από την κρίση και δανεισμό από το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα.

Δηλαδή πότε έλεγαν αλήθεια; Τότε που έβαζαν ως προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές , το χρέος και την ποσωτική χαλάρωση; Ή σήμερα που δεν εξασφάλισαν τίποτα από όλα αυτά αλλά επιμένουν στα σενάρια για τάχιστη επιστροφή στις αγορές.

Αν πω ότι δεν τους πιστεύω θα είναι παράδοξο;

Προφανώς όχι. Αλλά δεν είναι και κανονικό πράγμα η κυβέρνηση μιας χώρας να μην μιλά σχεδόν ποτέ την γλώσσα της αλήθειας….

Είναι η αιτία του σημερινού προβλήματος της χώρας. Ενα πρόβλημα που με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώθηκε ως προς την οικονομική του διάσταση κυρίως επειδή η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και εντός και εκτός Ελλάδος.

Αλλά οι σκεπτόμενοι Έλληνες δεν τρώνε άλλο κουτόχορτο και κυρίως δεν τρώνε σανό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top