Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών επιδράσεων, είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται συνήθως στο παχύ έντερο.
Στέλιος Κρητικός: «Έκανα τεστ για καρκίνο του παχέος εντέρου. Βγήκε θετικό»
Αποτελεί τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και είναι η 3η συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται συνήθως στο παχύ έντερο. Αυτά είναι τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας / Φωτογραφία: Unsplash.com
Τα συμπτώματα, τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου
Συνήθως ξεκινά ως πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοήθεις αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η έγκαιρη ανίχνευση και αφαίρεση των πολυπόδων είναι κρίσιμη για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.
Τα πιο συχνά αίτια για τη εμφάνιση του καρκίνου στο παχύ έντερο είναι τα παρακάτω:
Γενετικοί παράγοντες:
- Κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες:
- Η διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου:
- Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Θετικά τα 1.000 από τα 130.000 self test
Ενώ τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, αλλαγή στην υφή των κοπράνων).
- Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό.
- Κοιλιακό άλγος, κράμπες ή φούσκωμα.
- Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου.
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση.
H υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, καθώς και η διατήρηση υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου / Φωτογραφία: Unsplash.com
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας
Εκτός από τους τακτικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους (η κολονοσκόπηση συνιστάται για άτομα άνω των 50 ετών ή νωρίτερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό), η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, καθώς και η διατήρηση υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Έτσι, υιοθετώντας τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες, δημιουργείτε μία «ασπίδα» προστασίας ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου:
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 500γρ. την εβδομάδα.
- Αποφύγετε τα αλλαντικά, διότι από ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση μόλις 2 φετών ζαμπόν την ημέρα αυξάνει κατά 20% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
- Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού σε 2-3 φορές την εβδομάδα, για να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων.
Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο των κρεατικών, για να περιορίσετε το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών που θεωρούνται καρκινογόνες / Φωτογραφία: Unsplash.com
- Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, προτιμήστε όσα έχουν έντονο χρώμα, αφού έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
- Προτιμήστε ολικής άλεσης δημητριακά, αμυλούχα προϊόντα και ζυμαρικά, καθώς και τη βρώμη, προκειμένου να καταναλώσετε αρκετές φυτικές ίνες.
- Εντάξτε τα όσπρια και το καστανό ρύζι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας (1-2 φορές την εβδομάδα).
- Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στη μαγειρική σας (κυρίως κουρκουμά, σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη, πιπερόριζα).
- Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο των κρεατικών, για να περιορίσετε το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών που θεωρούνται καρκινογόνες.
- Καταναλώστε γιαούρτι καθημερινά, καθώς είναι μια φυσική πηγή προβιοτικών και βιταμίνης D.
- Καταναλώστε 15-30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα (κυρίως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, πεκάν).
- Πίνετε μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα.
- Αποφύγετε τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
- Ενυδατωθείτε επαρκώς (1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως).
- Επιτύχετε και διατηρήστε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος σας.
- Ασκηθείτε συστηματικά.