Το λάδι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και συνδέεται με επιθετικό καρκίνο

Μελέτη έδειξε ότι ένα λίπος σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

Η αύξηση της παραγωγής λαδιού σε όλη τη Μεσόγειο οδηγεί σε αποκλιμάκωση τιμής / βίντεο ΕΡΤ

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα είδος λαδιού που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Ο λόγος για το σπορέλαιο, το οποίο περιέχει ένα λίπος, το οποίο προκαλεί τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Η ηθοποιός που νίκησε τον καρκίνο του μαστού δύο φορές

Η Weill Cornell Medicine σε πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι το λινελαϊκό οξύ -ένα λίπος που βρίσκεται στα σπορέλαια, τα φυτικά έλαια και τα έλαια ξηρών καρπών- συνδέεται άμεσα με αυτού του είδους καρκίνου.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα είδος λαδιού φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Ο λόγος για το σπορέλαιο. Τι λένε οι ειδικοί / Φωτογραφία: Unsplash.com

Πώς συνδέεται το λινολεϊκό οξύ με τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η συνεχής χρήση λινολεϊκού οξέος στο μαγείρεμα, καθώς θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο να αναπτύξουν τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού: τον τριπλά αρνητικό. Και, δυστυχώς, αυτή η μορφή εξαπλώνεται ταχύτερα και απαιτεί ένα πιο επιθετικό σχέδιο θεραπείας - το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης και μερικές φορές ακτινοθεραπείας.

Σε αυτό το είδος καρκίνου το ποσοστό επιβίωσης είναι επίσης χαμηλότερο - στο 77%, σε σύγκριση με τον «κανονικό» καρκίνο του μαστού, που κυμαίνεται περίπου στο 90%.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας και ερευνητής του καρκίνου στο Weill Cornell Medicine: «Γνωρίζουμε πλέον ότι λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Πώς συνδέεται ο καρκίνος του μαστού με τα αντισυλληπτικά

Οι ειδικοί δε συνιστούν την αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά: «Προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου»  / Φωτογραφία: Unsplash.com

Οι ειδικοί συνιστούν: Μέτρο και επιλεκτικότητα στο λάδι μαγειρέματος

Οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι αρκετά αισιόδοξοι, καθώς πιστέυουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα: «Ρίχνει φως στο πώς να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις».

Ενώ οι ειδικοί δε συνιστούν την αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά: «Προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου».

Τέλος, ο κύριος ερευνητής του  Weill Cornell Medicine, ανέφερε ότι το κλειδί για την υγεία μας είναι: «Μια ισορροπημένη, ολόπλευρη διατροφή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης του καρκίνου και μια στρατηγική που μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει».

Ενώ τέλος, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα σπορέλαια είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλότερη σε ωμέγα-3: «Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στις αναλογίες των δύο λιπαρών που προσλαμβάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα The Post η Στέφανι Σκιφ, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Huntington. Ενώ η ίδια επεσήμανε ότι: «Τείνουμε να παίρνουμε μια αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μεγαλύτερη από την υγιή, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με φλεγμονές στο σώμα».