Σαν σήμερα, στις 21 Μαΐου του 1944, γεννήθηκε ο ηθοποιός και ποιητής Χρήστος Βαλαβανίδης, ο οποίος ήταν παντρεμένος περίπου 53 χρόνια με τη γυναίκα της ζωής του και, επίσης, ηθοποιό, Ασπασία Κράλλη.
Ο σπουδαίος ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 2026, βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Χρήστος Βαλαβανίδης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του το τελευταίο διάστημα, ενώ την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησαν μέσω των social media οι φίλοι του Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος και Αγγελική Ξένου: «Χτες το βράδυ μάθαμε, από την αγαπημένη σου Ασπασία, για το δυσβάσταχτο φευγίο σου.. Αντίο σπουδαίε μας Χρήστο.. πολυτάλαντε καλλιτέχνη! Λάμπρυνες αυτό τον τόπο με την πολυσήμαντη υποκριτική σου, την υπέροχη φωνή και ποίησή σου!! Καλή δύναμη στην Ασπασία σου, στην Κατερίνα σου και σε όλους τους οικείους».
Χρήστος Βαλαβανίδης: «Είμαι 80 χρονών και μπορώ να λέω ό,τι θέλω!»
Γνωρίζοντας τον Χρήστο Βαλαβανίδη - Το βιογραφικό του ηθοποιού
- Γεννήθηκε στις 21 Μάϊου του 1944
- O προσωπικός λογαριασμός του στο Instagram είναι @puck_balaban
- Είχε κλίση από νεαρή ηλικία στην υποκριτική και έτσι αποφάσισε να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1973
- Το θέατρο ήταν η μεγάλη του αγάπη, συνεργάστηκε με καταξιωμένους ηθοποιούς του χώρου, ενώ το ταλέντο του δεν έμεινε απαρατήρητο
- Συνεργάστηκε με τις δύο κρατικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε πολύ γνωστές και επιτυχημένες παραστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι: «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας”, οι «Σφήκες» και η «Ντόλυ», ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη. Παράλληλα, έχει παίξει σε πάρα πολλές βιντεοταινίες εποχής, όπως «Γάτα εσύ, γάτα εγώ», «Ο κόσμος χάνεται και η Μιμή χτενίζεται», «Ο πιπίλας και ο Τορπίλας», «Λούφα και παραλλαγή» κ.ά.
- Το ντεμπούτο του στην τηλεόραση έγινε το 1972 όπου εμφανίστηκε στη σειρά «Η γειτονιά μας». Έκτοτε, ακολούθησαν πολλές ακόμη συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές όπως «To μινόρε της αυγής», «Η τράπεζα», «Λίστα γάμου», οι Αυθαίρετοι» και «Το κόκκινο δωμάτιο»
- Πριν από μερικά χρόνια η υγεία του ηθοποιού κλονίστηκε, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι'αυτό το γεγονός, είχε αναφερθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας ότι: «Η ζωή μου χωρίστηκε στα δύο. Προ εγκεφαλικού και μετά εγκεφαλικού. Αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας μου τελείως. Σταμάτησα να είμαι οξύθυμος. Όταν με ενοχλούσε κάτι, γινόμουν κακός. Ήμουν ελαφρώς επιθετικός όχι χωρίς λόγο. Με ενοχλεί όταν τα πράγματα δεν γίνονται σωστά, όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη μου και όταν εξευτελίζονται πράγματα και θεσμοί»
- «Έφυγε» από τη ζωή τον Μάρτιο του 2026, έπειτα από σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Όπως είχε δημοσιεύσει ο Σπύρος Μπιμπίλας για τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού: «Αντίο αγαπημένε μας Χρήστο! Σήμερα μας γεμίζει οδύνη το θλιβερό νέο της αποχώρησης από τη ζωή του σπουδαίου μας ηθοποιού Χρηστου Βαλαβανίδη που ήταν φίλος πάνω από όλα, συνεπής, δημιουργικός και άνθρωπος που νοιαζόταν για τους συναδέλφους, τον συνάνθρωπο, τη φύση, τα ζώα. Θα μας λείψεις Χρήστο μου. Η τελευταία μας συνεργασία στο Εθνικό μας Θέατρο στον Εξηνταβελώνη θα μου μείνει αξέχαστη. Κουράγιο στη γλυκιά σου Ασπασία και την κόρη σου. Η στάση ζωής σου μήνυμα για όλους μας»
- Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Ασπασία Κράλλη, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Κατερίνα, η οποία είναι ψυχολόγος.
Χρήστος Βαλαβανίδης: Ο Αλέξανδρος Ρήγας Είναι Κακότροπος
Mε τη σύζυγό του, Ασπασία Κράλλη / Φωτογραφία: NDP
Ο έρωτας με την Ασπασία Κράλλη και η απιστία στον γάμο τους
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης δεν κρύβει την αδυναμία που έχει στη σύζυγό του Ασπασία, με την οποία είναι παντρεμένος σχεδόν 53 χρόνια, καθώς και στην κόρη του, Κατερίνα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, έχει αναφέρει ότι: «Η γυναίκα μου με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι το έτερόν μου ήμισυ. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό, όπως και η κόρη μου. Η σχέση μας είναι σαν ένα ρούχο που το φοράς χρόνια και δεν το βγάζεις από πάνω σου, είναι σαν ένα δωμάτιο που το ξέρεις χρόνια και προχωράς μέσα σε αυτό με κλειστά μάτια»
Μάλιστα, το 1996, δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του ένα σύγχρονο θέατρο, το «Aπό Μηχανής Θέατρο».
Το 2018 η Ασπασία Κράλλη, έκανε κάποιες δηλώσεις στη Σάσα Σταμάτη και στην εκπομπή Ooh la la, μιλώντας για το θέμα της απιστίας στον γάμο τους. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο Χρήστος Βαλαβανίδης, την έχει απατήσει, όπως και εκείνη το ίδιο: «Με έχει απατήσει. Βεβαίως. Και εγώ τον έχω απατήσει. Αυτό έλειπε. 45 χρόνια τι είμαστε; Οι άμωμοι; Είμαστε μαζί κανονικά, καλύτερα κιόλας. Η απιστία βοηθάει ως ένα σημείο. Εγώ με τον Χρήστο έχουμε μια φοβερή σχέση που δεν μπορεί να μας χωρίσει κανείς».