Παναγία των Παρισίων: Τρία χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά

Ο ναός θα υποδεχτεί ξανά πιστούς και επισκέπτες το 2024

Σαν σήμερα, 15 Απριλίου, πριν από τρία χρόνια η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε την εμβληματική Παναγία των Παρισίων στη Γαλλία.

Παναγία των Παρισίων: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισκέφθηκε το εργοτάξιο και επανέλαβε την υπόσχεση του πως ο καθεδρικός ναός θα υποδεχτεί ξανά τους πιστούς σε δύο χρόνια από τώρα. Ωστόσο, το έργο είναι τιτάνιο και οι εργασίες ανοικοδόμησής του έχουν καθυστερήσει εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Σε εξέλιξη οι εργασίες στην Παναγία των Παρισίων / AP Images

Μέσα στον καθεδρικό ναό υπάρχουν ακόμα τα συντρίμμια της εμβληματικής οροφής που κατέρρευσε το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019. Οι ζημιές είναι κολοσσιαίες. Η γιγανταία τρύπα που αφήνει εκτεθειμένο τον ναό, θα καλυφθεί σύντομα από μια τεράστια ομπρέλα. Από θαύμα σώθηκαν τα βιτρό του 13ου αιώνα. 

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά ο τόπος παραμένει ένα απέραντο εργοτάξιο. Από το καλοκαίρι του 2021 είναι πλέον ασφαλές, ωστόσο το πιο δύσκολο κομμάτι τώρα ξεκινά.

Ο Μακρόν επισκέφτηκε το εργοτάξιο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφτεί πέρυσι το εργοτάξιο, και είχε υποσχεθεί στους Γάλλους πως η εκκλησία θα υποδεχθεί ξανά τους πιστούς το 2024.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφτηκε την Παναγία των Παρισίων / AP Images

Η ολική καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, βύθισε πριν από τρία χρόνια στην θλίψη τους Γάλλους. Η ανοικοδόμηση της αναμένεται να στοιχίσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.