Θάνος Αξαρλιάν: Ο τραγικός θάνατός του από τη «17 Νοέμβρη»

28 χρόνια από τη δολοφονία του

Θάνος Αξαρλιάν

Στις 14 Ιουλίου 1992 έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας μια τρομοκρατική επίθεση με τραγικά αποτελέσματα, μία δολοφονική ενέργεια της επαναστατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» που ποτέ δε θα ξεχαστεί. Η επίθεση αυτή, που είχε ως στόχο το θωρακισμένο αυτοκίνητο του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά, προκάλεσε τον θάνατο ενός εικοσάχρονου φοιτητή, του Θάνου Αξαρλιάν.

Μητσοτάκης: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Θάνο Αξαρλιάν

Τα τραγικά γεγονότα
Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, επιβιβάστηκε στο θωρακισμένο όχημά του και αναχώρησε από το υπουργείο, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Στη διασταύρωση με την οδό Βουλής, κι ενώ το βαρύ όχημα έπαιρνε την κλειστή στροφή, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Αμέσως ξέσπασε φωτιά, ενώ ακούγονταν ουρλιαχτά και κλάματα.

Η θωράκιση του αυτοκινήτου προστάτεψε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά και τους συνεπιβάτες του, ωστόσο, στην απέναντι γωνία, πεσμένος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ακίνητος, βρισκόταν ένας νεαρός. Ήταν ο άτυχος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος περπατούσε αμέριμνα στην Καραγιώργη Σερβίας και δέχτηκε τα θραύσματα της ρουκέτας που είχε εκτοξεύσει εναντίον του υπουργικού οχήματος η «17 Νοέμβρη».

Περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, ωστόσο ο 20χρονος έχει ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή. Το πανελλήνιο πενθούσε συγκλονισμένο από τον τραγικό και αδόκητο θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν.

Η «παράπλευρη απώλεια»
Λίγες ώρες αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της «17 Νοέμβρη», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Αξαρλιάν, χαρακτηρίζοντάς τον «παράπλευρη απώλεια». Εκείνη την περίοδο κανείς δε γνώριζε ποιος ήταν αυτός ο άνδρας που τηλεφώνησε. Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της «Ε.Ο. 17Ν», αποκαλύφθηκε πως ήταν ο «Λουκάς», κατά κόσμον Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την επέτειο της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Θάνου Αξαρλιάν, που δολοφονήθηκε πριν από 28 χρόνια από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Εκείνους στους οποίους κάποιοι έδιναν άδειες με κατάπτυστους νόμους για να επισκέπτονται τον τόπο του εγκλήματος τα προηγούμενα χρόνια. Η μηδενική ανοχή στη βία και η διαρκής μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελούν δημοκρατικό μας καθήκον. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας στην οποία δε χωρούν συμψηφισμοί και αστερίσκοι».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top