«Μικρό σπίτι στο λιβάδι»: Η αληθινή ιστορία πίσω από την τηλεοπτική εκδοχή

Μια σειρά βασισμένη σε βιβλίο για τη ζωή της συγγραφέως

Η Λόρα από τη σειρά "Το μικρό σπίτι στο Λιβάδι"

Σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1867 γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας, δασκάλα και δημοσιογράφος, Λόρα Ίνγκαλς-Ουάιλντερ, γνωστή για την αυτοβιογραφική σειρά παιδικών βιβλίων, με πιο γνωστό «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», που μεταφέρθηκε με επιτυχία στη μικρή οθόνη της Αμερικής, τον Σεπτέμβριο του 1974.

Η επιτυχημένη σειρά διήρκεσε συνολικά εννέα σεζόν, κέρδισε τρεις χρυσές σφαίρες και προβλήθηκε σε πολλές χώρες γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται μεταγλωτισμένη τη δεκαετία του ’70 από την ΥΕΝΕΔ και αμέσως η Λόρα και η οικογένειά της έγινε αγαπητή στο κοινό και ιδιαίτερα στα παιδιά. Όμως, τι κρυβόταν πραγματικά πίσω από αυτή την οικογενειακή σειρά;

Ιστορία βασισμένη στη ζωή της Λόρα Ίνγκαλς-Ουάιλντερ

Η ιστορία της οικογένειας Ίνγκαλς εκτυλίσσεται σε ένα αγρόκτημα στη Μινεσότα την περίοδο του 1800.

Ο Τσαρλς με τη γυναίκα του Καρολάιν και τις τέσσερις κόρες τους, Mary, Laura, Carrie, και Grace, ζουν σε μία ξύλινη καλύβα και παρά τις κακουχίες και τη φτώχεια είναι ευτυχισμένοι. Κεντρική ηρωίδα της υπόθεσης είναι η Λόρα, η δεύτερη κόρη της οικογένειας, η οποία στην πραγματικότητα ήταν η συγγραφέας των βιβλίων.

Το σενάριο είναι βασισμένο στην αληθινή ζωή της Λάουρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ, η οποία γεννήθηκε το 1867.

Η ιστορία ακολουθεί τη Λόρα από την ηλικία των 2 έως την ενηλικίωση. Η Λόρα Ίνκγαλς έγραψε μία σειρά παιδικών βιβλίων με τίτλο «Μικρό σπίτι» όπου αφηγούταν το ταξίδι της οικογένειας της με μία άμαξα στην Δύση και την τελική τους εγκατάσταση σε ένα αγροτόσπιτο στη Νότια Ντακότα.

Η οικογένεια της τηλεοπτικής σειράς «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». / Associated Press Photos

Στην υπόθεση της σειράς έχουν προστεθεί πολλοί χαρακτήρες που δεν υπήρξαν στις διηγήσεις της Ουάιλντερ. Η μεγαλύτερη αδερφή της Λόρα, η Μαίρη τυφλώθηκε όντως από μία μόλυνση αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι πιο άδικες στιγμές της σειράς ήταν τα πειράγματα της ζηλιάρας Νέλι Όλσεν στη μικρή Λάουρα και το μίσος της Χάριετ για την οικογένεια Ίνγκλας στην αληθινή ζωή της τα πράγματα ήταν χειρότερα.

Η πραγματικότητα πίσω από το… παραμύθι

Η Λόρα Ίνγκαλς στα πρώτα της γραπτά ανέφερε βίαιες σκηνές που συνέβαιναν στο σπίτι, όπως ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστή έναν γιατρό και τον «καλό» πατέρα Τσαρλς Ίνγκαλς να κάνει απατεωνιές για να μην πληρώσει το νοίκι του σπιτιού.

Στις χειρόγραφες μαρτυρίες της, ο πατέρας δεν είναι ο καλός και τίμιος άνδρας που παρουσιάζεται στη σειρά. Αντίθετα, ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε με μεγάλη άνεση να ανταλλάξει τον σκύλο και κάποια πόνυ για να αποκτήσει δύο άλογα.

Όμως και η Λόρα, δεν ήταν το αθώο και καλό κοριτσάκι της τηλεοπτικής σειράς, καθώς η ίδια φαίνεται να είχε αρκετούς ερωτικούς συντρόφους πριν από τον σύζυγο της Αλμάντζο Ουάιλντερ.

Σε ορισμένες αφηγήσεις της, ο αλκοολικός γείτονας της οικογένειας βάζει φωτιά στην κρεβατοκάμαρα και σέρνει τη γυναίκα του από τα μαλλιά και σε μία άλλη, η ίδια με την αδερφή της σκοτώνουν με άγριο τρόπο ένα γουρούνι.

Η αρχική ιστορία δεν ήταν τόσο ελκυστική για τους εκδοτικούς οίκους και έτσι η Λόρα την άλλαξε προκειμένου να τυπωθεί. Τα βιβλία της έγιναν ανάρπαστα και τράβηξαν την προσοχή των παραγωγών.

Τελικά, η ιστορία μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη με σκηνοθέτη τον Μάικλ Λάντον, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του πατέρα, Τσαρλς Ίνγκαλς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top