Η ηθοποιός που νίκησε τον καρκίνο του μαστού δύο φορές

«Γύριζε όλος ο κόσμος γύρω μου όταν πήρα τη διάγνωση στα χέρια»

Δείτε στο βίντεο όσα εξομολογήθηκε η Μαίρη Χήναρη στο star.gr

«Ένιωσα να χάνω τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου. Η στιγμή που πήρα τη διάγνωση στα χέρια μου ήταν κάτι τρομερό. Γύριζε όλος ο κόσμος γύρω μου». 

Αυτά ήταν τα πρώτα συναισθήματα της Μαίρης Χήναρη, όταν έμαθε ότι έχει καρκίνο στον μαστό. Σκληρά βιώματα, σκέψεις που της «πάγωσαν» το μυαλό. Δεν το έβαλε κάτω. Μέσα από αυτή την περιπέτεια βγήκε νικήτρια, όχι μόνο την πρώτη φορά, αλλά και τη δεύτερη, όταν μετά από 19 χρόνια ο καρκίνος τη χτύπησε ξανά στο ίδιο σημείο. 

Η Μαίρη Χηνάρη, η γνωστή ηθοποιός, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές «10η εντολή», «Φιλοδοξίες», «Η Τελευταία Παράσταση», «Ιστορίες μυστηρίου», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Αληθινοί Έρωτες», «Τα Μυστικά της Εδέμ», «Ο 3ος Νόμος» , «Ου φονεύσεις» είναι και  αντιπρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι». Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, μοιράζεται στο star.gr την προσωπική της εμπειρία, στέλνοντας δύναμη και ελπίδα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα υγείας. 

Η Μαίρη Χηνάρη

Έχω νοσήσει δύο φορές από καρκίνο του μαστού. Τη μία φορά το 1993 και τη δεύτερη το 2012.  Δεν είχα κανένα σύμπτωμα. Η μητέρα μου είχε νοσήσει στα 42 της. Εγώ ήμουν 39 όταν νόσησα. 

Παρόλο που είχε οικογενειακό ιστορικό δεν έκανε τακτικά ψηλάφηση μόνη της. Κάποια στιγμή, έπιασε κάτι στο στήθος της και πήγε στον γιατρό. Και τότε ξεκίνησαν όλα. 

«Ο γιατρός μου είπε στην αρχή ότι δεν είναι τίποτα. Έκανα μαστογραφία. Η μαστογραφία δεν έδειξε τίποτα. Αλλά όταν του είπα το ιστορικό της μητέρας μου, μου είπε θα κάνουμε παρακέντηση. Στην παρακέντηση φάνηκε ότι ήταν καρκίνος και στο χειρουργείο φάνηκε ότι ήταν δύο όγκοι. Ο ένας κάτω από τον άλλον, διαφορετικοί τύπο ο καθένας» εξομολογείται η ίδια.  

Ωστόσο, σε όλη αυτή την περιπέτεια δεν ήταν μόνη της. Είχε δίπλα της την οικογένειά της και τον σύζυγό της, πράγμα πολύ σημαντικό, όπως τονίζει η ίδια, καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που σύζυγοι εγκαταλείπουν τις γυναίκες τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. 

Aπό αριστερά ο Παναγιώτης Πετράκης, η Μαίρη Χηνάρη, η Βάνα Πεφάνη, η Στέλλα Παπαδημητρίου σε επίσημη πρεμιέρα στο θέατρο Αγγέλων Βήμα "Cuba Libre", το 2012

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά είχε να αντιμετωπίσει ξανά την ίδια περιπέτεια, παρόλο που πίστευε ότι είχε τελειώσει. Για αυτό τον λόγο είχε σταματήσει να κάνει συστηματικά τις εξετάσεις της. Όμως, ο όγκος είχε παρουσιαστεί ξανά στον ίδιο μαστό. Τότε υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και χημειοθεραπείες.  

Τη δεύτερη φορά, επειδή πιστεύω πολύ στη δουλειά που γίνεται εδώ στο ΚΕΦΙ, το πέρασα σαν μια γρίπη. Συνέχισα τις δραστηριότητές μου κανονικότατα, ερχόμουν κανονικότατα εδώ στις υποχρεώσεις που είχα, πήγαινα στα νοσοκομεία και στήριζα ασθενείς. Το διάστημα των χημειοθεραπειών δεν αισθανόμουν ότι έκανα χημειοθεραπείες. Εκτός από την τελευταία φορά που αισθανόμουν αρκετά κουρασμένη και είχα πόνο στο στομάχι. 

Αυτό που επισημαίνει η κα Χήναρη, εκτός από τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, είναι ότι το κράτος πρέπει να μεριμνήσει ώστε να υπάρχει ψυχολόγος σε κάθε ασθενή που πάσχει από καρκίνο. 

«Στον καρκίνο του μαστού και γενικά σε κάθε μορφή καρκίνου, ο ασθενής έχει να χειριστεί τον φόβο του θανάτου. Αυτό δεν μπορείς να το διαχειριστείς μόνος σου αν δεν έχεις κάποιον άνθρωπο δίπλα σου να σε στηρίξει. Θέλει στήριξη ο ασθενής. Έχει να αντιμετωπίσει την αλλαγή στο σώμα του. Έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υφίσταται από τις χημειοθεραπείες. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Έχει να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό περίγυρο. Έχει να αντιμετωπίσει τη δουλειά του. Πρέπει να στηριχτεί για να μπορέσει να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής το διάστημα που κάνει τις χημειοθεραπείες και μετά να βάλει τη ζωή του σε νέες βάσεις». 

 Μάλιστα, τονίζει πως, «το χειρότερο που μπορούμε να ακούμε είναι ότι ο καρκίνος είναι επάρατη νόσος. Ο καρκίνος του μαστού, σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται. Μπορεί να πέρασα δύο φορές καρκίνο, αλλά είμαι καλά». 

Παγκόσμια ημέρα καρκίνου κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα

Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί παγκόσμια να είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού ενώ η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο μήνας αυτός είναι εδώ για να θυμίζει σε όλες τις γυναίκες πως θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία και υπέρηχο μαστού.  Μην αναβάλλετε για αργότερα τις εξετάσεις και μην το αμελείτε. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για όλες τις γυναίκες ότι πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πια αθεράπευτη ασθένεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερες από 7.500 γυναίκες κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στις κοινωνίες με δυτικό τρόπο ζωής ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό. 

Πρόσφατη δημοσίευση της  Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας  στο επιστημονικό περιοδικό  «A Cancer Journal for Clinicians», αναφέρει ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παρατηρείται σταθερότητα στην εμφάνιση των κρουσμάτων και παράλληλα μείωση της θνησιμότητας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και χειρουργός μαστού, Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου  μαστού παγκοσμίως που θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια τον αντίστοιχο του καρκίνου του πνεύμονα, καθιστώντας τον έτσι τον υπ’ αριθμό ένα καρκίνο γενικώς».

Πότε πρέπει οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία

Όλες οι γυναίκες, βάσει ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο των μαστών τους. Η μαστογραφία γίνεται με τον μαστογράφο.

  • Οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία τους ή μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών.
  • Εάν η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνει μαστογραφία δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο συγγενικό της πρόσωπο.
  • Συνιστάται, η μαστογραφία να γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

Μέτρα πρόληψης

Εκτός από τον έλεγχο των μαστών και τη μαστογραφία, οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν να γυμνάζονται συχνά για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, να διατηρούν το σωστό σωματικό βάρος κάνοντας υγιεινή (όχι στερητική) διατροφή και να επιλέγουν να τρώνε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. 

Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν το αλκοόλ, να αποφεύγουν το κάπνισμα, όπως επίσης και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Τέλος,το να έχει μια γυναίκα κύηση νωρίς στη ζωή της και να θηλάσει το μωρό της θεωρείται καλός παράγοντας για να μη δημιουργηθεί καρκίνος του μαστού, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι συνετό είναι να αποφεύγονται και οι ορμονοθεραπείες κατά την εμμηνόπαυση.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης