Τι κι αν το καλοκαίρι πλησιάζει; Τι κι αν μια ζωή υπερηφανευόμαστε για τις ειδυλλιακές παραλίες μας και τα καταγάλανα νερά μας; Ακόμα οι περισσότεροι από εμάς υστερούμε σε αυτό που λέγεται περιβαλλοντική συνείδηση.
Την ίδια ώρα που θα απολαύσουμε το μπάνιο μας σε μια από τις υπέροχες ελληνικές παραλίες, θα αφήσουμε πάνω στην άμμο το πλαστικό μπουκάλι, το χαρτί από το παγωτό που μόλις φάγαμε και το κουτί από το αναψυκτικό που καταναλώσαμε.
Πλαστικό μπουκάλι παρατημένο από κάποιον ασυνείδητο σε ελληνική παραλία
Και για να μιλάμε με στοιχεία, αρκεί να σας πούμε ότι το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Αυτό έχει τονίσει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «εντοπίζονται σημαντικές πυκνότητες πλαστικών απορριμμάτων στον θαλάσσιο πυθμένα που κυμαίνονται από 500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στον Σαρωνικό μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3.500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο».
Το παράδοξο επίσης είναι -όπως προσθέτει ο κύριος Παπαθεοδώρου-πως ενώ υπάρχουν νομοθεσίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, φαίνεται να έχουμε αύξηση των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία 15 χρόνια! Με λίγα λόγια δεν χαμπαριάζουμε με τίποτα!
Σκουπίδια στη θάλασσα
Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχουν αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου.
Το πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα με τη ρύπανση του περιβάλλοντος επισημαίνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που είναι σήμερα.
Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή