Γενική παράταση έξι μηνών για Κτηματολόγιο

Τι ισχύει για τις διορίες που λήγουν πριν βγει η υπουργική απόφαση

Υποβολή Κτηματολογίου

Σε γενική παράταση έξι μηνών προχωρά για το Κτηματολόγιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνοντας νέα διορία λόγω της χαμηλής προσέλευσης, αλλά και των προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Δημαράς, είπε ότι οι ρυθμοί προσκόμισης εγγράφων στο Κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς (ο μέσος όρος κτηματογράφησης είναι περίπου στο 15%).

Όπως εξήγησε, η τροπολογία, που κατέθεσν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ψηφιστεί, δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει τις διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών έως έξι μήνες.

Κτηματολόγιο: Τέλος οι συναλλαγές με μετρητά

Εντούτοις, προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών θα εξαντληθεί.

Σημειώνεται πως η παράταση των έξι μηνών του υπουργείου είναι πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης που χορηγείται με αποφάσεις του «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Τι γίνεται με τις διορίες που λήγουν πριν βγει η υπουργική απόφαση

Όσον αφορά τις ημερομηνίες που τρέχουν, η διάταξη ξεκαθαρίζει πως οι υπουργικές αποφάσεις παράτασης «μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ από τη λήξη της προηγούμενης παράταξης μέχρι τη δημοσίευσή τους».

Κτηματολόγιο: Πόσο κοστίζει η υποβολή της δήλωσης

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα, ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές.

Ήδη, χθες, αποφασίστηκε παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία μέχρι τις 8 Ιουλίου, για το Ηράκλειο έως τις 10 Ιουλίου και για τη Χαλκιδική έως 15 Ιουλίου.

Τα προβλήματα με τις δηλώσεις ακινήτων

Ο… επτάλογος των προβλημάτων με τις δηλώσεις ακινήτων είναι, σύμφωνα με τα Νέα, ο εξής:

1. Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

ΥΠΟΙΚ: Οι αλλαγές σε Ε9 και ΕΝΦΙΑ -Τι ισχύει με το Κτηματολόγιο

2. Κάτοικοι εξωτερικού. Πολλοί μετανάστες λείπουν για χρόνια στο εξωτερικό και δεν ξέρουν πού είναι η περιουσία τους.

3. Αδυναμία εντοπισμού ακινήτου. Πολλές μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες έγιναν δια λόγου.

4. Προβλήματα με τα συμβόλαια.

5. Η μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών, με πολλούς εξ αυτών, εκτός του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.

6. Το κόστος του τοπογραφικού, που κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ.

7. Οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top