Κλαμπ 27: Πάλεψαν με τους «δαίμονές» τους, έχασαν και πέθαναν νέοι

Το club των 27άρηδων μουσικών που έχασαν τη ζωή τους

Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 1970, ο άνθρωπος φαινόμενο της κιθάρας, ο Jimi Hedrix, θα βρεθεί νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Λονδίνο.

Jimi Hedrix

Ο Jimi Hedrix

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε παραμένουν αδιευκρίνιστες. Το πιθανότερο είναι να κατανάλωσε ένα κοκτέιλ αλκοόλ και χαπιών. Ένα ποίημα, και μάλιστα αρκετά μελαγχολικό, που βρέθηκε δίπλα του, έδωσε την εντύπωση ότι αυτοκτόνησε. Ο Jimi Hendrix ανήκει στο καταραμένο «club των 27».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΠ 27

Το «27 Club» αναφέρεται σε μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες που έχασαν τη ζωή τους στα 27 τους χρόνια. Ο θάνατος πολλών 27χρονων διασήμων μεταξύ του 1969 και του 1971 οδήγησε στην πεποίθηση ότι οι θάνατοι σε αυτή την ηλικία είναι πιο συχνοί. Σύμφωνα πάντως με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal τον Δεκέμβριο του 2011, δε βρέθηκε κάποιος στατιστικός συσχετισμός. Παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου θανάτου για τους μουσικούς μεταξύ των 20 και 30 ετών, όχι όμως στα 27 συγκεκριμένα.

Το κλαμπ των 27 όμως σαν pop cult έννοια έγινε πιο δημοφιλές μετά τον θάνατο του frontman των Nirvana, Kurt Cobain, το 1994. Από τότε ο όρος έχει αναφερθεί πολλές φορές σε περιοδικά, ταινίες και βιβλία.

Η κατάρα των διάσημων καλλιτεχνών που έφυγαν στα 27 τους χρόνια

Καλλιτέχνες που πέθαναν βυθισμένοι στον κόσμο των ναρκωτικών

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΜΠ 27

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Το μουσικό φαινόμενο που συνδύαζε μουσικά είδη όπως, Soul, Jazz, αλλά και R&B, λεγόταν Amy Winehouse. Από το σπίτι της στο Camden του Λονδίνου έγραφε τεράστιες επιτυχίες, όμως το πρόβλημά της με το αλκοόλ ήταν μεγάλο και προφανές ακόμα και σε live εμφανίσεις της. Οι προσπάθειές της για αποτοξίνωση πολλές. Μπαινόβγαινε συνεχώς σε νοσοκομεία, καταλαβαίνοντας και η ίδια ότι το πρόβλημα αλκοολισμού είχε φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Η εξωτερική της εμφάνιση, η απώλεια βάρους, η άσχημη διάθεση πρόδιδαν ότι η Amy βαδίζει σε δύσκολο δρόμο.

Στις 3:54 μ.μ. ώρα Βρετανίας της 23ης Ιουλίου 2011, δύο ασθενοφόρα κλήθηκαν στο σπίτι της τραγουδίστριας. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της από την Scotland Yard.

Η νεκροψία έγινε στις 25 Ιουλίου 2011 με τα αποτελέσματά της να είναι ατελή και να μην μπορούν να στοιχειοθετήσουν την αιτία του θανάτου της. Στις 26 Οκτωβρίου 2011, το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας έδειξε ότι η Amy πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ.

Kurt Cobain

O θρυλικός τραγουδιστής των Nirvana, Kurt Cobain, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Σιάτλ των ΗΠΑ στις 8 Απριλίου του 1994 από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού. Αρχικά νόμιζε πως ο Cobain κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του.

Kurt Cobain

Kurt Cobain

Ένα σημείωμα που βρέθηκε έγραφε: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Το σώμα του βρισκόταν εκεί για μέρες, ενώ βρέθηκαν σ' αυτό μεγάλη ποσότητα ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε στις 5 Απριλίου 1994. Ήταν 27 ετών.

Jim Morrison

Ο Morrison, ή αλλιώς ο «ποιητής της ροκ μουσικής» πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971, σε ηλικία 27 ετών. Η αιτία ήταν καρδιακή ανακοπή. Βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του. Στο σώμα του δε βρέθηκαν τραυματισμοί που να υποδεικνύουν αυτοτραυματισμό ή εγκληματική ενέργεια κι έτσι δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον ιατροδικαστή.

Jim Morrison

Jim Morrison

Ωστόσο, η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου του.

Ο τραγουδιστής των θρυλικών Doors σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή πέθανε από καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από τη χρόνια εξάρτησή του από τα ναρκωτικά σε συνδυασμό με το άσθμα του. Στον τάφο του Τζιμ Μόρισον υπάρχει η ελληνική επιγραφή "ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ". 

Brian Jones

Brian Jones

O Brian Jones

Ο ιδρυτής του συγκροτήματος των Rolling Stones ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Έκανε χρήση LSD και χασίς. Επίσης, η υπερβολή στο αλκοόλ, είχε αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση του Brian.

Παρότι ίδρυσε το συγκρότημα και διαμόρφωσε τον ήχο του, σύντομα επισκιάστηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Keith Richards και από τον τραγουδιστή Mick Jagger. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά. Του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τους Rolling Stones τον Ιούνιο του 1969. Λίγες ημέρες μετά, στις 2 Ιουλίου 1969, ο Brian Jones βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του.

Κι αν η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του ήταν απλή και λιτή («η κακιά στιγμή»), οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πόσο βεβαρυμένα ήταν από τις καταχρήσεις το συκώτι και η καρδιά του. 

Janis Joplin

Η Janis Joplin έγινε το σύμβολο μιας γενιάς που επαναστατεί, που ζει με ροκ στυλ, που γλυκοκοιτάει τον ελεύθερο έρωτα. Έκανε τα πλήθη να παραληρούν με τα σπαρακτικά, μελωδικά ουρλιαχτά της.

Janis Joplin

Η Janis Joplin

Την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 1970, η Joplin καθυστερούσε να εμφανισθεί στα στούντιο της Sunset Sound Recorders, κάτι που έκανε τον παραγωγό Πωλ Ροθτσάιλντ να ανησυχήσει. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτησή της, μαζί με τον Τζων Κουκ, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο της. Είδε στο πάρκινγκ τo αυτοκίνητό της. Μπαίνοντας στο δωμάτιό της, τη βρήκε νεκρή, δίπλα στο κρεβάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ. 

Να σημειωθεί ότι ο Robert Johnson, που πέθανε το 1938 είναι ο πρώτος γνωστός μουσικός που συμπεριλήφθηκε στον λεγόμενο club των 27.  
Άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν συμπεριληφθεί στο εν λόγω club είναι ο ηθοποιός Jonathan Brandis, που αυτοκτόνησε το 2003, ο ηθοποιός Anton Yelchin και ο Jean-Michel Basquiat. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top