Αγία Άννα: Η ζωή της μητέρας της Θεοτόκου

Στις 9 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Άννας

Εικόνα της Αγίας Άννας  του Κρητικού αγιογράφου Γεωργίου Ακοτάντου (15ος αιώνας)

Τη σύλληψη της Αγίας Άννας εορτάζει σήμερα 9 Δεκεμβρίου η  Ορθόδοξη Εκκλησία (η κοίμησή της εορτάζεται στις 25 Ιουλίου). Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Θεοτόκου Μαρίας. Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια, χάρη».

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης

Το όνομα της Αγίας Άννας, καθώς και του συζύγου της Ιωακείμ, αναφέρονται μόνο σε απόκρυφα ευαγγέλια, όπως το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

Η ζωή της Αγίας Άννας

Σύμφωνα με τις αντίστοιχες πηγές, η Αγία Άννα καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.

Η  Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ.

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών

Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία.

Η  Θεοτόκος Μαρία ήταν η μοναδική της κόρη. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, η ίδια πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς και απεδήμησε  ειρηνικά. 

Ναό προς τιμήν της αγίας Άννας, έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης Κατερίνης, καθώς και αλλού.