Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους

Σαν σήμερα πέθανε ο γιατρός που ανακάλυψε την βιταμίνη C

Μύθοι και αλήθειες για την βιταμίνη C / βίντεο mega

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Σαν σήμερα, μάλιστα, πέθανε ο Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ο Ούγγρος γιατρός, που την ανακάλυψε και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1937.

Δες ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών για απορρόφηση βιταμινών

Φρούτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα: Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες / Φωτογραφία pexels

Η έλλειψή της εν λόγω βιταμίνης στο παρελθόν έχει προκαλέσει και θανάτους με τη μορφή της ασθένειας σκορβούτο. Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα.

Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι:

Φρούτα:
Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.

Λαχανικά:
Αγγούρι, αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μπιζέλια, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγι. Η πιο γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από τις μολύνσεις και επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος (ενίσχυση του ανοσοποιητικού).

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό  / Φωτογραφία pexels

Bιταμίνη C: Μήπως να την εντάξεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου;

Πώς η βιταμίνη C προστατεύει τον οργανισμό 

  • Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου
  • Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό
  • Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων
  • Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό
  • Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση 
  • Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
  • Με την βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.Τ
  • Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
  • Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top